Sjukhusen i Göteborg måste ha vakter dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenska Universitetssjukhuset skärper säkerheten ytterligare. Från och med nu finns ordningsvakter på plats dygnet runt på de tre sjukhusen.

Hot och våld är ett växande problem på Sahlgrenska. Sedan 2013 har runt 380 incidenter registrerats årligen. För att höja säkerheten införs nu dygnet runt-bevakning på sjukhusets tre enheter.

På Sahlgrenska och Östra patrullerar sedan 1 juni två ordningsvakter, medan det på Mölndal bedöms räcka med en.

– Vi har ständigt pågående hotärenden mot personal. Men framför allt gör vi detta på grund av den ökade gängkriminaliteten i Göteborg som tar sig in på sjukhusen och skapar oro hos personal och övriga patienter, säger Peter Alverman, säkerhetschef på SU.

Facket välkomnar beslutet

En sådan orolig situation inträffade år 2012, och blev något av en vändpunkt i säkerhetsarbetet på sjukhuset. Då utbröt ett stort slagsmål vid akutintaget på Sahlgrenska, som följdes av skottlossning. Sedan dess har säkerhetsnivån höjts markant. Vissa personalgrupper har numera överfallslarm, kameraövervakningen har utökats, och nu har alltså även dygnet runt-bevakning införts.

På Vårdförbundet på Sahlgrenska välkomnar man satsningen på ordningsvakter.

– Jag tror att det kommer att bli en ökad trygghet för personalen. Sedan är det såklart tråkigt att det måste vara så, men efter omständigheterna ser jag det som en positiv arbetsmiljöåtgärd, säger Matilda Eriksson, som är förtroendevald på Vårdförbundet.

Kostar nio miljoner per år

Själv har hon arbetat på Östra sjukhuset där flera av psykmottagningarna finns.

– Där kan det handla om personer som kanske har både drogproblem och psykiska problem vilket kan skapa svåra situationer.

– Ofta handlar det om hot för att få det man vill – läkemedel, att bli inlagd eller att INTE bli inlagd.

Men det är åtgärder som kostar. Den nya satsningen på dygnet runt-bevakningen innebär en kostnadsökning på nio miljoner kronor per år.

Vad säger du till dem som tycker att pengarna behövs för att förbättra vården?

– Vi tror och hoppas att detta kan vara kvalitet för vården. Den här satsningen är ju även för att trygga patienter som besöker våra sjukhus, säger Peter Alverman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.