Ansvariga på Re:newcell förklarar nu varför man valde bort att bygga en pilotanläggning i Vargön. Foto: Valde bort Vänersborg för bättre lokal

Valde bort Vänersborg för bättre lokal

Uppdaterad
Publicerad

Ansvariga på Re:newcell förklarar nu varför man valde bort att bygga en pilotanläggning i Vargön.– I Kristinehamn finns en lokal som var som skräddarsydd för oss, säger Henrik Norlin, affärsutvecklare på Re:newcell.

I fyra år har Re:newcells samarbete med Vänersborg och utvecklingsbolaget Wargön Innovation pågått. En pilotanläggning för återvinning av kläder i Vargöns hamn har varit målet får båda parter. Men när SVT Nyheter Väst på måndagsmorgonen kunde avslöja att Re:newcell istället väljer att flytta in i en befintlig lokal i Kristinehamn var det många som blev upprörda.

– Det är klart att det är en besvikelse och oerhört tråkigt att de inte väljer Vargön. Det hade nästan varit enklare om produkten inte fungerat, säger Gunnar Lidell(M), kommunalråd i Vänersborg.

Han anser att dialogen med Re:newcell hittills varit bra men säger också att kommunledningen inte fått någon bra förklaring.

Väljer bort

Men till SVT Nyheter Väst anger nu företaget sina skäl.

– Som litet bolag vill vi sänka riskerna så det är av kommersiella och tekniska skäl, säger Henrik Norlin.

Företaget kommer nu att hyra en lokal av kemiföretaget AkzoNobel och ha sin pilotanläggning mitt i det som kallas Paper Province Värmland. Det blir alltså betydligt billigare än att bygga helt nytt som varit fallet om man valt Vargön.

– Sedan finns det också kompetens i området som bygger på det beslutet, så det är en helhetsbild, säger Henrik Norlin.

Kan du förstå missnöjdheten hos politikerna i Vänersborg?

– Jag förstår deras besvikelse, men vi fortsätter samarbetet med Wargön Innovation. Det finns många delar i värdekedjan när det gäller textilåtervinning som kan leda till avkastning, till exempel en sorteringsanläggning. Vi fortsätter samarbeta så får vi se vad det leder.

22 miljoner

Vänersborg kommun har investerat mycket pengar i hamnområdet, över 22 miljoner kronor, och politikerna fick informationen så sent som förra veckan. Trots det anser inte Magnus Norlin att man gått bakom ryggen på Vänersborg.

– Nej vi har haft ett jättetätt samarbete så det känner jag inte. Vi har informerat noggrant om vad som sker, säger Henrik Norlin.

När fattade ni beslutet om Kristinehamn?

– Det har varit en lång process, men vi har haft täta dialoger med Wargön innovation.

Första kvartalet 2017 är det tänkt att pilotanläggningen ska stå klar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.