Läkaren dömdes i fjol i hovrätten till tre års fängelse för våldtäkt och grov fridskränkning mot sin tidigare partner. Foto: TT

Våldtäktsdömd läkare i Västsverige förlorar legitimation

Publicerad

En västsvensk läkare som dömts för våldtäkt och fridskränkning får nu sin läkarlegitimation återkallad. Det framgår av ett beslut från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Mannen är i 45-årsåldern och har jobbat som ST-läkare inom primärvården i Västra Götaland. Förra året dömdes han till fängelse av såväl tingsrätt som hovrätt, då det ansågs bevisat att han våldtagit en tidigare partner och spridit sexfilmer på henne på sociala medier.

Läkaren hade också enligt domarna utsatt kvinnan för upprepat våld och hotat henne till livet.

Påverkar förtroendet som läkare

Inspektionen för vård och omsorg har yrkat att mannens läkarlegitimation ska dras in, då myndigheten ansett att brotten han dömts gör honom olämplig för läkaryrket. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd konstaterar att brotten är allvarliga och påverkar förtroendet för mannen som läkare, och beslutar att återkalla hans legitimation.

Mannen däremot har tyckt att han borde få behålla legitimationen då han skött sitt jobb prickfritt i över ett decennium. Brotten han dömts för, menar han, rör hans privatperson och inte hans yrkesutvöning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.