Våldtog barn – döms till sex års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man från Trollhättan döms till sex års fängelse efter flera fall av våldtäkt mot en och samma flicka.

En man i 40-årsåldern från Trollhättan dömdes i dag i tingsrätten till sex års fängelse för våldtäkt och misshandel mot en och samma flicka. Brotten begicks mellan februari 2015 till november 2016, dels i Sverige, men också utomlands.

Flickan var i 12-årsåldern när mannen först förgrepp sig på henne och enligt domen ska brotten varit ägnat att ”skada tryggheten och tilliten hos flickan i förhållande till en närstående person”.

Sperma på överkast – nekar

I december 2016 anhölls mannen och häktades senare samma månad. Det flickan uppgett i förhör anser tingsrätten bitvis varit relativt detaljrikt,  så som lukter och känslor som stärkt bevisningen. Även teknisk bevisning, i form av sperma på flickans överkast, ligger till grund för domen.

Men mannen hävdar att sperman hamnat på överkastet då det veks ihop efter tvätt. I övrigt nekar mannen till alla gärningar.

Flickans uppgifter trovärdiga

I den samlade bedömningen anser tingsrätten, ihop med den tekniska bevisningen, att flickan är trovärdig mot bakgrunden av uppgifterna hon lämnat.

Mannen dömdes på fyra åtalspunkter till åtta fall av våldtäkt mot barn, tre fall av sexuellt övergrepp mot barn, samt för misshandel vid två tillfällen och försök till våldtäkt mot barn. Utöver det ska mannen även betala skadestånd till flickan på 320 000 kronor.

Med hänsyn till att det rörde sig om ett stort antal övergrepp, och att de begåtts under en relativt lång period, anser tingsrätten att de samlade straffvärdet för brottsligheten motsvarar sex års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.