Foto: Sara RausenstiernaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Valflock påträffad i Kosterfjorden

Uppdaterad
Publicerad

En flock av valarten kaskelot har siktats i Kosterfjorden. Det är första gången som en hel flock ses i svenska vatten.

Det var i måndags som flocken med kaskeloter påträffades i Kosterfjorden. Enligt uppgifter till P4 Väst bestod flocken av sju till åtta valar, som upptäcktes av personal och passagerare ombord på Kosterfärjan.

Första gången en flock påträffas i Sverige

Enligt radiokanalen är det andra gången som levande kaskeloter ses i svenska farvatten. Men aldrig tidigare har man påträffat en hel flock av arten.

En av de som fick se valarna var Martin Fransson från Strömstad, som jobbar på Kosterfärjan. Han berättar att han körde färjan när han plötsligt fick se något röra sig i vattnet.

– Vi såg hur de plaskade. Det var fantastiskt. Jag har jobbat här i 20 år och aldrig sett något liknande. Det är något jag drömt om, säger Martin Fransson.

”Otroligt imponerande djur”

Efter att ha sett valarna ropade personalen ut i båtens högtalare, och när båten närmade sig valflocken började passagerarna plocka fram mobiltelefonerna för att ta foton.

– När vi var ungefär 500 meter ifrån dem så såg vi hur de dök ner. Sedan kom de inte upp igen. Skepparen som jag jobbade med har jobbat på båtarna här i säkert 40 år och han har inte heller sett något liknande. De är otroligt imponerande djur, säger Martin Fransson.

Fångade valarna på foto

Sara Rausenstierna jobbade också ombord på båten och lyckades fånga valarna på bild. Hon har tidigare arbetet i Svalbard och har sett valar tidigare, men det här var första gången hon fick se valar i Sverige.

– Det är en speciell upplevelse. De är stora och vackra djur. Jag kände att jag var tvungen att titta två gånger för att se om det stämde, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömstad

Mer i ämnet