Zet Freiburghaus vänder en kajak – utan att spilla en droppe öl Foto: Privat

Vänder en kajak – utan att spilla en droppe öl

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig att du är ute med din kajak. Plötsligt blir du sugen på en öl. Men efter några klunkar känner du att det skulle vara skönt med ett dopp. Heter du Zet Freiburghaus är det inget problem.

Klippet talar för sig självt. Det är kanske inte en situation som uppstår särskilt ofta. Men det är inte desto mindre imponerande.

– Hemligheten är att inte komma för långt från kanoten med kroppen. Kraften från ett simtag ska föra hela kroppen över ytan. Först höften, sedan kroppen, och till sist huvudet, säger Zet under en rast på skolan i Staffanstorp där han jobbar som lärare i matte/NO.

Flera SM-guld

Det var under en paddeltur i Bohuslän i helgen som Zet utförde den spektakulära manövern, till sina vänners stora förtjusning. Nu är inte detta det första Zet gjort i en kajak. För tio år sedan var han elit-kanotist, och på hans cv hittar man bland annat ett par SM-guld och ett vunnet nordiskt mästerskap. Hans specialitet var 200 meter ”så fort det bara gick”.

Testa utan öl

Om man skulle bli sugen på att själv pröva Zets trick rekommenderar han att börja med en paddel och utan öl.

– Det är alltid roligare om man börjar med en öl, men det är kanske inte att rekommendera att dricka på sjön. Nä, man får börja med en paddel och sedan kommer det efterhand. När man väl förstått grejen så är det inte så svårt. 

Zet hävdar också att det handlar betydligt mer om teknik än kraft. Och att han, som någon misstänksam kanske skulle kunna tro, skulle använda handen i botten förnekar han bestämt. 

– Nej, nej, det gör jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.