Kerstin Johansson, medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen, arkitekt och boende i Marstrand är kritiskt Foto: SVT

Vanskött hotell riskerar att rivas

Publicerad

I över tio år har turisthotellet och Oscars varit något av en skamfläck på Marstrand. Husen har fått förfalla allt mer och nu väntar grävskoporna. Frågan är bara när.

På torsdagsförmiddagen kommer beslutet om rivningslov att diskuteras i Miljö- och byggnadsnämnden i Kungälvs kommun.

– Jag vet inte om de vågar ta ett beslut under torsdagen, säger Kerstin Johansson, medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen, arkitekt och boende i Marstrand. 

– Jag anser personligen att det bästa hade varit om det återigen hade blivit ett hotell som det var från i början.

År av vanskötsel

Turisthotellet och Oscars på Marstrand vilar på minnen från slutet av 1800-talet när badepoken hade sin storhetstid. Med kungligt besök, groggar på verandan och så småningom disco som var nytt och hett. Alla var här.

Men nu är stämningen helt annorlunda. Byggnaderna har sakta gett upp, med mögelsvamp, skadedjur, och en fasad som sakta släpper taget, efter år av vanskötsel.

Tanken var ett sommarhotell när Marstrand var som hetast, men nu är det bara ett dystert slut som väntar för de gamla husen.

Många engagerade i frågan

Köparen Ernst Rosen ville riva redan från början 2004 och bygga bostäder, men frågan har minst sagt varit segdragen. Under drygt tio år hamnade frågan i ett politiskt bakvatten, där bland annat länsstyrelsen ville byggnadsminnesförklara husen. Och debatterna var många. Debatter som gav många goda tips och ideér, men sedan tog det stopp.

Byggnaderna bröts sakta ner av väder och vind, och att återgå till ”originalskick” för husen anses av de flesta som uteslutet.

– Att rivningen blir av ser jag som oundvikligt, det har regnat in och husen är i dåligt skick. Det enda som har skett är att man satt upp skydd så att ingen ska bli skadad, men att husen har blivit skadade och att man inte vill ta vara på kulturhistoriska värden är uppenbart, säger Kerstin Johansson.

– Man undrar varför Kungälvs kommun inte gjort mer, med byggnader som är så arkitektoniskt intressanta. Jag hoppas verkligen att man lär sig av misstagen och att det här inte upprepas.

Kungälvs kommun JO-anmäld

Kerstin Johansson har genom formella anmälningar till Miljö- och byggnadsnämnden sedan 2010, och under åren 2007-2017 kontinuerligt per mejl till olika företrädare för kommunen – politiker och tjänstemän – påtalat bristande underhåll av byggnaderna.

– Det är helt obegripligt att kommunen under så lång tid, i strid med plan- och bygglagen, underlåtit att se till att detta unika kulturarv vårdas och bevaras för framtiden. Vi konstaterar att kommunerna alltmer brister i respekt för lagar och regler i planering och byggande och vill lyfta frågan genom att anmäla det här tydliga fallet i Kungälvs kommun till JO, säger Vicki Wenander, ordförande i Svenska byggnadsvårdsföreningen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.