I förhör nekar kvinnan till brott. Arkivbild. Foto: TT

Vårdare misstänks ha vidarebefordrat brev från grovt kriminella

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som under drygt tre månader arbetade på häktet i Göteborg misstänks ha vidarebefordrat brev från grovt kriminella som satt med restriktioner. Det rörde sig om instruktioner till andra om vad dessa skulle säga i pågående rättegångar.

Nu åtalas kvinnan för grovt tjänstefel och grovt penningtvättsbrott.

När kvinnans bil stoppades av en polispatrull i Göteborg en dag i slutet av september förra året blev hon mycket upprörd. Men en av polismännen skrev efteråt i ett PM: ”Känslan är att föraren spelar oskyldig och att hon mycket väl vet varför hon blivit stoppad”.

I förhör nekade hon bestämt till att ha vidarebefordrat brev från intagna. Brev som beslagtagits innehöll bland annat instruktioner till bekanta om vad dessa skulle säga i ett par pågående rättegångar.

När förhörsledaren konstaterade att kvinnan själv skrivit ”Men ge mig brev om du vill, har gett han flera stycken” hävdade hon att det bara rörde sig om skämt.

Manipulera rättegångar

Men den förklaringen ger inte vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet mycket för. Enligt stämningsansökan har kvinnan allvarligt missbrukat sin ställning och att gärningen skadat både enskilda och allmänheten ”då det innefattat försök att manipulera rättegångar som rört mycket allvarlig brottslighet.”

Stora belopp

Den åtalade kvinnan förnekade också att hon skulle ha tagit emot hundratusentals kronor på sina bankkonton, pengar som tros komma från brott.

– Det har inte förekommit. Så jävla trött på era misstankar, sa hon i förhör.

Men utredarna kunde visa hur stora summor förts över till hennes konto, något kvinnan förklarade med att folk kan ha betalat tillbaka pengar hon lånat ut.

Rättegången hålls i Göteborgs tingsrätt i januari 2023 och beräknas ta fyra heldagar i anspråk. Kvinnan nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.