Vårdcentral kan ha fuskat

Uppdaterad
Publicerad

600 feldebiteringar av 1 200 granskade patientbesök. De är resultatet av regionens granskning av Citysjukhuset.

Den privata vårdcentralen Citysjukhuset i Göteborg anklagas för att systematiskt ha tagit dubbelt betalt för sina listade patienter. I över hälften av de granskade patientbesöken har regionen fått betala för mycket

Såhär kan det ha gått till:

En patient som är listad hos Citysjukhuset söker hjälp på deras vårdcentral. Patienten behöver medicineras. En kostnad som ska täckas utav vårdpengen – men här har läkaren dessutom fakturerat regionen för laboratorieundersökningar och receptutskrivning.

600 felaktiga debiteringar

Vid över hälften av de 1 200 granskade patientbesöken så debiterades Västra Götalandregionen felaktigt.

– Det känns osannolikt att man missförstått avtalet. Och att man har det fulla kostnadsansvaret på vårdcentralen för alla läkemedel och alla undersökningars det är tydligt, säger Ralph Harlid som är beställardirektör på Västra Götalandsregionen

Just nu håller hälso- och sjukvårdskansliet på att utreda hur mycket pengar som de felaktigt har betalat ut.

”Vi går till botten”

Chefsläkaren på Citysjukhuset Anders Nordkvist kan idag inte lämna någon förklaring på de felaktigheter som hittats, och han vill först se vilka patientfall man valt att granska.

– Jag fick rapporten i morse men vi har för avsikt att gå till botten med detta. Men vi har inte fått möjlighet att leverera svar på den här kritiken för vi har inte kunnats identifiera fallen, säger han.

Citysjukhusets svar ska vara inlämnat till hälso- och sjukvårdskansliet senast den 1 juli.

För drygt ett år sen sa regionen upp avtalet med tre privata vårdgivare i Göteborg, efter att det framkommit att de överdebiterat regionen. Vad som kommer att hända med avtalet med Citysjukhuset är för tidigt att säga:

 – Jag kan inte uttala mig om det, men vi ser allvarligt på detta, säger beställardirektören på Västra Götalandregionen Ralph Harlid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.