Undersköterskorna Annica Wetterlind och Annie Kvillebo blev vittne till hur två älgar sprang in på vårdcentralen där de arbetar. Älgen på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Mikael Fritzon/TT/Privat

Vårdcentral i Tanum fick oväntat besök – av två älgar

Uppdaterad
Publicerad

Två älgar bestämde sig för att ta en tur in på Fjällbacka vårdcentral under tisdagsförmiddagen. Genom ambulansintaget tog de sig in på kliniken och chockade både patienter och personal.

– Vi trodde först det var hela personalköket som rasade samman, säger undersköterskan Annika Wetterlind.

I klippet hör du undersköterskorna Annie Kvillebo och Annica Wetterlind berätta om upplevelsen.

Det är inte första gången det springer in djur på vårdcentralen i Tanum. De har haft besök av både mårddjur och fåglar. Men att just två älgar skulle ta ett besök på kliniken hade nog ingen räknat med.

Tog sig in via covid-19 entré

Älgarna tog sig in via ambulansintaget, en entré som även används för att dela ut självtester för covid-19. Därifrån gick turen vidare in i personalrummet där älgarna rev ner större delen av inredningen innan de rusade ut igen på baksidan.

Det snabba besöket bevittnades av flera ur personalen samt ett par tyska turister som hade vägarna förbi. Även en del patienter som satt och väntade på sin tur såg när älgarna kom farande med personalen efter.

– Patienterna förstod ändå när vi sa att det tar en stund innan vi kommer och hjälper dem, säger Annie Kvillebo.

Fick avlivas på plats

Tyvärr slutade besöket på vårdcentralen inte helt lyckligt. Älgarna halkade på det bonade golvet på vårdcentralen och en av dem skadade sitt ben så illa att den inte kunde ta sig vidare. Personalen ringde då 112 och jägare skickades ut till platsen för att avliva älgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.