Genrebild. Foto: TT

Vårdcentralen: Kritiken är felaktig

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen Östra Göteborg förnekar alla fel och brister som rapporten till politikerna pekar på. Istället menar man att rapporten är felaktig kritik och att alla brister har åtgärdats.

Verksamhetschefen, som också är delägare, för Vårdcentralen Östra Göteborg känner inte igen bilden som visas av hans vårdcentral i granskningsrapporten.

Han vill inte ställa upp på intervju, men svarar skriftligen till SVT Nyheter Väst att han tycker att rapporten är väldigt orättvis och innehåller flera felaktigheter.

Läkarna arbetade under översyn

När det kommer till personerna som ska ha arbetat utan behörighet skriver verksamhetschefen att detta aldrig har skett och att de arbetade under ständig översyn och handledning bredvid legitimerade läkare. Han meddelar också att de i dag inte arbetar som tjänstgörande läkare på vårdcentralen. Bemanningsproblemen på BVC beror enligt verksamhetschefen på bristen på BVC-sjuksköterskor och att detta problem har avhjälpts med anlitad hyrpersonal.

Vad gäller de privata omskärelserna av pojkar så ska dessa besök blivit placerade i en särskild kategori av kontakter i journalen så att de inte kan blandas med andra patienter. De besök som ska ha blivit registrerade i regionens system är enligt verksamhetschefen besök för undersökningar före omskärelser.

Kommer fortsätta driva verksamheten privat

Angående felvaccinationerna av barn som granskningen pekar på skriver verksamhetschefen följande: ”När det gäller det vaccin (Boosterix polio) som vi gav barn vid 5-års kontroll var det motsvarande till det vaccin (Tetravac) som vi borde ge men som detta var slut på landets apotek då, så vi valde ett alternativ. Utredningen gjorde av centrala barnhälsovården som kontaktade vaccinexperter vilken kunde konstatera att vad vi gjorde är ok om dessa barn fortsätter framöver med vaccinationsprogrammet, så ingen vårdsskada har skett.”

Slutligen skriver verksamhetschefen att regionens rapport försöker göra små saker till stora brister trots att det inte har förekommit några vårdskador och att vårdcentralen har åtgärdat alla anmärkningar som regionen har haft.

Skulle politikerna välja att säga upp avtalet på fredag kommer han att bestrida beslutet och driva frågan juridiskt samt förmodligen fortsätta driva verksamheten privat under andra former.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer