Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Närheten till jakt och fiske var det som Hjo vårdcentral tryckte på när de åkte på rekryteringsresa till Bremen förra året. Starta klippet för att höra hur Stefan Schettler lockar tyska läkare med Skaraborgs natur. Foto: Hanna Nyberg/SVT

Vårdcentralen i Hjo värvade tyska läkare med jakt och fiske

Publicerad

Hjo saknar specialistläkare liksom många andra vårdcentraler i Sverige. Men efter en rekryteringsresa till tyska Bremen har hoppet tänts. I juli börjar den första läkaren som tagit lektioner i svenska sedan hon fick jobbet.  

– Vi lockar tyskarna med balansen mellan privatliv och arbete och vi försöker trycka på de stora möjligheterna till bland annat jakt, fiske och vandring, säger distriktsläkaren Stefan Schettler.

För att nå upp till Socialstyrelsens rekommendation om en distriktsläkare per 1100 invånare skulle östra Skaraborg behöva 93 läkare. I dagsläget finns det 54, och 32 är under utbildning. Man har länge varit beroende av utländsk arbetskraft, framför allt från Spanien, men nu riktar man blickarna mot Tyskland.

Det var Stefan Schettler, som själv kom från Tyskland till Sverige för att kunna fiska, som kläckte idén om att ta med sig sin chef Magnus Rosén till en jobbmässa för läkare i norra Tyskland förra året.

De träffade ca 15 läkare som letar jobb och nu har tre av dem nappat på att jobba i norra Skaraborg. Den första startar på Hjo vårdcentral den 31 juli.

– Vi ser resan som väldigt lyckad. Läkarbristen är inte avhjälpt, jag saknar fortfarande två färdiga specialistläkare i allmänmedicin, men det här är början på något, säger Magnus Rosén, chef för vårdcentralen i Hjo.

Får hjälp att leta bostad

De tyska läkarna som nappat får hjälp med bostadsletande och rådgivning om skolor från sin nya arbetsgivare.

Det ingår även ett introduktionsprogram för arbete inom svensk primärvård. Löneläget i Sverige är lägre, men det är andra saker man försöker locka med.

– Tyskarna är intresserade av vår vackra natur och möjligheterna till friluftsliv här, säger Magnus Rosén.

Vårdpersonal från sex länder

Hjo vårdcentral har en lång historik av utländsk personal, som mest har det jobbat folk från 13 nationer här. Just nu är det läkare från sex olika länder, bland annat från Ryssland och Syrien.

– Utan utlandsrekrytering klarar sig inte svensk sjukvård, säger Stefan Schettler.

Han tror att det kan vara lätt som tysk att komma in i den svenska sjukvården.

– Den tyska utbildningen är känd för att hålla en god kvalitet och där har vi samma approach till till exempel antibiotikaförskrivning.

Utländskt utbildade läkare i Sverige

Den senaste statistiken visar att 1429 läkare med svensk utbildning fick legitimation från Socialstyrelsen 2021. 639 hade utbildning från Europa och 191 från tredje land. Det enskilt vanligaste landet läkare utbildas från är Polen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.