Fredrik Sörman är ambulanssjuksköterska och förtroendevald på Vårdförbundet i Skaraborg. Foto: Privat/SVT

Vårdförbundet på Skaraborgs sjukhus: Våra medlemmar är slitna

Uppdaterad
Publicerad

Underbemanningen på Skaraborgs sjukhus har pågått länge och under sommaren är det enligt facket extra hårt för personal som ibland fått jobba 24 timmar i sträck, vilket P4 Skaraborg var först med att rapportera om.

– Det är övertid, extrapass och inga raster – slitaget är hårt på våra medlemmar, säger Fredrik Sörman på Vårdförbundet i Skaraborg.

Enligt Vårdförbundet är det extremt ansträngt på många enheter på Skaraborgs sjukhus nu. Bakgrunden är personalbrist, något som sjukhuset haft problem med under en längre tid och som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

– Vi vet att sommaren är en tuff period. Det är den varje år men jag tror inte att man varit med om något liknande tidigare, det är de signalerna vi får från sjuksköterskor och undersköterskor, säger Fredrik Sörman.

Befarar att folk säger upp sig

Han tycker att arbetsgivaren borde ha bättre framförhållning inför semestrarna.

– Man borde hantera sommaren som en del av året och inte som ett undantag. Alla vet att vi vill vara lediga och vi har en lagstiftning som säger att vi har rätt till det. Man borde jobba mer med planering och framförhållning.

Hur ska man göra det rent konkret?

– Ha rätt antal personal till de uppdrag vi har. Planera utifrån de resurser som finns och inte utifrån det man skulle vilja utföra, säger Fredrik Sörman.

Han berättar att det den höga arbetsbelastningen tagit hårt på personalen.

– Vi vet att efter varje sommar så är det ett antal som överväger om det går att jobba på det här sättet.

Sjukhuset: Mycket ansträngd situation

Även Stellan Ahlström, sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus medger att det är en jobbig tid för personalen.

– Vi har en mycket ansträngd situation. Vi är måna om att vår personal ska få sin välförtjänta semester och då blir det väldigt tufft för de som är kvar, säger han.

Stellan Ahlström, sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus. Foto: Privat

Kortsiktigt arbetar nu sjukhuset för att jämna ut belastningen, där man hjälps åt åt mellan olika enheter. På lång sikt behöver man förändra arbetssättet, säger Stellan Ahlström.

– Det är dags för våra sjuksköterskor att jobba med uppgifter som en sjuksköterska ska ha, ibland har man fått göra jobb som man är överkvalificerad för, säger han och fortsätter.

– Vi har under flera års tid, när det varit gott om sjuksköterskor, anställt sjuksköterskor som gjort annat, som man kan lösa ut med andra kompetenser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefläkaren Annette Trenge Jarlshammar om det ansträngda läget på Skaraborgs sjukhus. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.