Här simmar vargen mitt i centrala Vänersborg

Uppdaterad
Publicerad

En ung varg förirrade sig rakt in i centrala Vänersborg under torsdagen.

– Jag trodde först att det var en anka när den kom simmande, säger Alice Winge-Holmström som var ute och promenerade med sin hund Frans.

När ”ankan” kom närmare, steg upp ur vattnet och visade sig vara en varg fick båda väldigt bråttom därifrån.

I klippet ovan kan du se filmen på vargen.

Alice Winge-Holmström fick syn på vargen i Vänern strax före lunch på torsdagen.

Först trodde hon att det var en anka, sedan en hund. Då började hon filma. ”Hunden” kom simmande och gick upp på Strandpromenaden i Vänersborg – rakt framför henne.

– Den var stor och då fattade jag direkt att det var en varg och inte en hund. Jag blev rädd, började backa och skrek ”Spring, Frans, spring! berättar Alice Winge-Holmström.

Frans, en shiba, verkade inte särskilt brydd över vargen men gjorde som matte sa.

På väg genom centrum

Under tiden fortsatte vargen rakt in i Vänersborg. Några blev rädda, andra mest nyfikna. Flera personer ringde till bland andra länsstyrelsen.

– Ja, vi har fått flera rapporter som gör att vi känner oss säkra på att det är en varg. Vi kan inte se vad det är för kön men förmodligen är det ett yngre djur som ännu inte är revirmarkerande som passerar där, säger Nelly Grönberg som är inventeringsansvarig för rovdjur på länsstyrelsen.

Hon försökte lugna dem som var oroliga – bland annat en man som såg att vargen var på väg mot en skola.

– Men en varg som hamnar mitt inne i en stad, med all den rörelse och ljud som är, blir väldigt stressad. Det är nog bara en olycklig slump att den hamnade där, säger Nelly Grönberg.

Känt att där fanns varg

Att det fanns varg i området visste hon sedan hon fått in bilder som under natten mot torsdag tagits från åtelkameror i närområdet.

– Troligen är det samma varg, säger hon och passar på att ge några goda råd för den som får syn på den:

– Det är väldigt viktigt att man inte jagar det här djuret. Det är inte tillåtet – även att köra efter och filma räknas som jakt. Man ska bara ge den möjlighet att ge sig därifrån och in i skogen på egen hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.