Västergötland har runt 260 domare och skulle behöva ungefär 100 till för att få ihop verksamheten. Foto: SVT

”Varje helg är det ett pussel”

Publicerad

Det råder domarbrist inom fotbollen i Sverige. Det är svårt att få nya unga domare. Tuffare klimat och hotfullare matchsituationer anses vara förklaringen.

Många fotbollsdistrikt har domarbrist. Det visar en undersökning som SVT Sport gjort. Problematiken är bitvis tidlös, men anses ha ökat under senare tid.

– I Västergötland är det så att vi skulle behöva ett hundratal domare till. Varje helg är det ett pussel att få ihop det, säger Fredric Isacson, ansvarig för domarverksamheten på Västergötlands Fotbollförbund.

”Tuffare arbetsmiljö”

Västergötland har runt 260 domare och skulle behöva ungefär 100 till för att få ihop verksamheten. De är bara ett av de distrikt som har problem med återväxten. Bohuslän och Halland, som är mycket mindre distrikt, saknar uppemot 50 domare var. Göteborg, som övriga storstäder, har ingen direkt domarbrist, men ett gemensamt problem delar de alla. Det är mycket svårare att behålla nya unga domare nu än förr.

– Nu är det tuffare arbetsmiljö och det är ända från ungdomar upp till seniorverksamhet där det är ett hårdare klimat vid matchsituationerna. Ordförrådet hos människan är inte det bästa, säger Fredric Isacson.

”Det största bekymret”

Och hans bild bekräftas i princip alla distrikt. Många unga nyutbildade domare hoppar av väldigt fort. Ibland efter bara några träningsmatcher innan säsongen har börjat. Unga domare blir alltför ofta påhoppade av både ledare och föräldrar.

– Det är det största bekymret. Det är föräldrar och de som är runt omkring, säger Fredric Isacson.

Fredric Isacson har varit engagerad som domare och domarutbildare sedan mitten av 90-talet och han anser att det blivit värre under senare år.

–Jag tror det är samhället i stort som förändrats och det återspeglas hos oss, säger Fredric Isacson, ansvarig för domarverksamheten på Västergötlands Fotbollförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.