Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att resa hundra mil bara för att få uppleva total tystnad? Inga konstigheter, enligt Caspar van Grafhorst som rest till Tranemo från Nederländerna. Foto: SVT

Caspar från Nederländerna åkte 100 mil – för tystnaden i Tranemo

Publicerad

Ett tak, fyra väggar och skogen. Det var det som lockade nederländaren Caspar van Grafhorst. Han vill helst inte höra ett ljud och nu får han som han vill.

– I Nederländerna är det ljud överallt. Jag ser den här resan som en lektion i tystnad, säger han.

”Hör ljudet av vinden” – starta klippet och följ med Caspar ut till glashuset i skogen.

När han rullar in på grusvägen har han lagt mer än hundra mil bakom sig. Vid byn Ljungsarp tar asfalten slut och skogen vid. Ytterligare flera kilometer in finns hans mål för resan.

– När jag såg glashusen kände jag direkt att jag ville prova det här. Jag har med mig böcker, ska bada i sjön och bara sitta i naturen, säger Caspar van Grafhorst.

”Tysthet är en bristvara”

Han tycker inte det är märkligt att åka så långt för en upplevelse som kan te sig lätt att hitta.

– Tysthet är en bristvara på många ställen, men det tänker man kanske inte alltid på.

Det är första gången någonsin som Caspar van Grafhorst inte hör mer än naturens ljud på flera dagar. Vad tystnaden ska göra med honom är han nyfiken på. I 72 timmar ska han bo ensam i glashuset mitt ute i skogen utan någon annan i närheten.

– Min frus chef provade detta och gav upp och min fru ville inte heller åka med mig. Hon var faktiskt lite rädd för det här. Men jag ser fram emot det, säger han och tillägger skrattande att flyget går hem först till helgen och att han därför inte har något val.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer