Kan det här bli världens största tofsboll? Foto: SVT

Världens största tofsboll – snart är den klar

Uppdaterad
Publicerad

Ett världsrekordförsök pågår just nu på Stallyckans dagliga verksamhet utanför Kinna. Deltagarna har gett sig i kast med en verklig utmaning – att tillverka världens största tofsboll.

Kring en kärna av wellpapp har Stallyckans dagliga verksamhet i ett och ett halvt års tid virat garn. Alla som kommer till gården får hjälpa till om de vill. I dagsläget väger bygget 27 kilo.

– Vi virar tills hålet i mitten är borta – då är den klar, konstaterar Jonas Torstensson. Han är en av deltagarna som engagerat sig i projektet.

– Det började med att jag ville vara med i Guinness rekordbok. Det har aldrig gjorts ett rekord med en tofsboll, aldrig någonsin.

Garnförrådet är fullt

Jeanette Kobilsek som äger och driver Stallyckan är glad över engagemanget som världsrekordförsöket har väckt. Inte bara bland deltagarna själva. Den enorma mängden garn som krävts för bygget har kommit från hela landet.

– De har skickat med post, och de har kommit hit och lämnat... människor har varit jättesnälla.

Men är det så att ni behöver mer garn, ska vi uppmana människor att skicka ännu mer?

– Nej, vi har tillräckligt med garn nu.

Bollklipp om tre-fyra veckor

När det gäller själva världsrekordambitionen så har den för närvarande stött på lite patrull, eftersom rekordboken har visat sig gärna vilja vara med från början när ett världsrekord ska slås, och den här tofsbollen ju i slutfasen.

Vår ambition är i alla fall att återvända till Stallyckan om tre-fyra veckor. Tofsbollen kommer då att klippas upp och då får vi ett facit på hur en 30 kilos tofsboll ser ut. Om det är ett världsrekord låter vi vara osagt

– Men vi kan väl säga så här: den som har gjort en större tofsboll får gärna ge sig till känna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Henrik Kruusval

Mer i ämnet