I helgen vann Keivan Gomanian från Partille VM-guld i bodybuilding. Foto: Privat/SVT

Världsmästaren i bodybuilding är vaktmästare till vardags

Uppdaterad
Publicerad

Keivan Gomanian från Partille tog i helgen VM-guld i veteranklassen i bodybuilding. Men till vardags gör han något helt annat. Han är vaktmästare på Gamlestadsskolan i Göteborg.

– Lärarna vill att jag ska flytta på tunga saker hela tiden, säger han med ett skratt.

Tolv år gammal klev Keivan Gomanian in på ett gym i iranska Kurdistan. Han blev fast i styrketräningen, och fortsatte med det även i sitt nya hemland – Sverige. Nu har han varit här i 16 år och i helgen tog han VM-guld i blågula färger vid tävlingarna i Spanien.

– Det här har varit min dröm, det betyder allt för mig, säger han, när vi träffar honom på hans arbetsplats Gamlestadsskolan.

Där har han jobbat som vaktmästare i ett och ett halvt år. Och han får många uppdrag som går ut på att lyfta saker.

– Alla lärarna vill att man hela tiden ska flytta på saker och ting. Jag brukar säga att ni måste vänta tills min kollega kommer, jag kan inte lyfta allt ensam, haha!

Guld i veteranklassen

Helgens VM-tävlingar anordnades av IFBB, International Federation of Bodybuilding and Fitness i Tarragona i Spanien.

Det finns både junior, senior och veteranklass i bodybuilding, och Keivan Gomanian vann i veteranklassen. Veteran blir man vid 40 års ålder i bodybuilding, och Keivan är just 40 år gammal. Han vann i flera enskilda grenar, men också i ”overall” – det vill säga alla sammanlagda klasser.

Dessutom vann Keivan Gomanian EM-guld tidigare i år.

Foto: Privat

”Doping är kriminellt”

Bodybuilding är ju en sport som har omgärdats av rykten om doping och anabola steroider, men Keivans svenska förbund SBFF tar själva dopingtester vid tävlingar, enligt styrelsen. Och Keivan Gomanian tar starkt avstånd ifrån doping.

– Finns det några som håller på med kriminell verksamhet så kan man inte räkna dem som bodybuilders. De är kriminella och vad de gör har ingenting med bodybuilding-världen att göra. Jag och mina kollegor är rena. Vi älskar att tävla och träna, säger han.

Förutom Keivans guldmedalj så tog Sverige även ett VM-silver i body fitness på damsidan genom Eleonore Eriksson, och fick även med sig två fjärdeplaceringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.