Ju varmare det är, ju mer vatten behöver du dricka. Foto: TT

Risk för värmechock under Göteborgsvarvet

Uppdaterad
Publicerad

Under Göteborgsvarvet på lördag kommer solen troligen att skina över löparna enligt SVT:s meterolog Tora Tomasdottir. Temperaturen beräknas ligga på mellan 20-25 grader. Mitt på dagen kan det komma in lite moln över staden och eventuellt någon regnskur.

– Sedan finns det lite luriga regnområdet som ligger över Danmark och Norge, som inte är så långt från Göteborg. Om detta området rör sig snabbare österut än beräknat så kan det blir regn även här, säger Tora Tomasdottir.

Regnområdet beräknas komma in över Göteborg först på söndag, men löparna bör ändå vara beredda på att regnet kan komma redan under lördagen. Mest troligt är ändå att vädret blir varmt och soligt med undantag för någon lokal skur.

Läkaren föredrar kallare temperaturer

Det ultimata vädret för tävlingen är kring 18 grader enligt Claes Mangelus, ansvarig tävlingsläkare för Göteborgsvarvet. 

– Då är det skönt för löparna och för folkfesten. En måttlig vind som fläktar löparna är också att föredra. Överstiger temperaturen 24 grader så ökar riskerna för kollaps, säger han.

Drick mycket

Vätskeintaget är extra viktigt för löparna vid soligt och varmt väder.

– Det finns ett engelskt talespråk som säger ”a cup a mile makes you smile”. De som löper bör ta en kopp vatten vid varje vattendepå om det är varmt. Undvik också att bli för varm innan starten.

Mangelus påpekar också att det gäller att anpassa sin löpning efter sin träning och vädret.

– Försök inte att slå rekord om det blir extra varmt. Då är det inte en dag att slå rekord utan en dag att njuta av folkfesten. Så att man inte hamnar hos oss i sjukvårdstältet.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.