Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkoherden är kritisk till erbjudandet som skickats ut. Foto: SVT

Varnar för erbjudande om gravstenstvätt: ”Fult sätt att tjäna pengar”

Publicerad

Flera församlingar i Västsverige varnar för ett utskick om gravstenstvätt. Kyrkoherden Magnus Eriksson skräder inte orden när han beskriver breven. 

– Jag tycker det är ett fulspel att utnyttja människor så. 

Brevet med erbjudandet kommer från företaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige. Det är ett företag som varit i blåsväder tidigare. 

När SVT Väst ringer Konsumentverket känner man väl till företaget. Söker man i Konsumentverkets diarie på anmälningar får man över 350 träffar. 

“Vilseledande” 

SVT Väst har begärt ut och tagit del av några av anmälningarna. Bara i Göteborg har ett flertal personer reagerat på företagets utskick. ”Vilseledande och avsett att lura människor i en svår situation” skriver en anmälare.  

”De vill sko sig på äldres dåliga samvete och godtrogenhet”, ”Osmakligt att detta hamnar hos anhöriga kanske i chock och sorg” och ”Förstod med en gång att det rörde sig om försök till bedrägeri” skriver andra som reagerat.

Två tillsynsärenden

För tillfället har Konsumentverket inget pågående tillsynsärende mot företaget. Men det har Konsumentverket haft tidigare. Både 2019 och 2021. 

– I det första ärendet så anmärktes på att kuvertet var helvitt och att det inte framgick att det var marknadsföring och ett erbjudande. 2021 så anmärktes på ångerrättsinformationen och avtalsbekräftelsen, säger Adna Jetis, jurist på Konsumentverket. 

Många upprörda

Kyrkoherden Magnus Eriksson i Stora Lundby-Östad pastorat berättar att många hört av sig till kyrkan och varit upprörda över breven. Han har själv fått ett brev skickat hem till sig.

SVT har sökt företaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige för en kommentar både via telefon, mejl och kontaktformulär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.