Det som håller allra sämst kvalitet är intygen vid symptomdiagnos, det vill säga då själva sjukdomen inte har identifierats. Hela 56 procent av intygen i sådana fall har brister, enligt undersökningen. När det gäller sjukdomsspecifika diagnoser, där diagnosen har fastställts, ligger motsvarande siffra på 44 procent.
Svårt att bedöma arbetsförmåga
Undersökningen har genomförts vid 20 vårdcentraler i Skaraborg och är ett delarbete i en avhandling som gjorts av Karin Starzmann, distriktsläkare och doktorand i allmänmedicin vid Sahlgrenska akademin. Ett vanligt problem är att läkarna har svårt att bedöma personers arbetsförmåga.
– Det är uppgifter som förväntas från Försäkringskassan, men många läkare är inte skolade för att kunna bedöma det. Det är väldigt svårt för oss att veta vad just ditt jobb kräver, säger Karin Starzmann.
Karin Starzmanns avhandling innehåller även en kvalitativ, intervjubaserad studie som visar att många läkare upplever sjukskrivningsprocessen som svår och känsloladdad.
Krävs ytterligare utbildning
Sedan 2012 utbildar Karin Starzmann själv andra läkare för att de ska kunna skriva ordentliga intyg för sjukskrivningar. Men hon anser de här kunskaperna borde vara obligatoriska för läkare.
– Alla borde undervisas i detta. Det skulle vara en god idé att inkludera det tydligare i läkarutbildningen, säger hon.
I flera andra länder har man använt sig av speciella team eller sjukskrivningsläkare, vars uppdrag varit att ta hand om de längre sjukskrivningarna. Modellen har även använts på prov i Sverige. Karin Starzmann tror att det kan vara ett sätt att förbättra kvaliteten på sjukskrivningsintygen.
– Det är viktigt att inse att det inte finns någon quick-fix. Många tror att det finns en enda lösning när det gäller sjukskrivningar, men man måste ta hänsyn till många faktorer, säger Karin Starzmann.