Studier har också genomförts vid Göteborgs universitet där forskare konstaterat, efter att ha utsatt nordhavsräkor för liknande miljöpåverkande förhållanden, att smaken på dessa räkorna påverkades negativt. Foto: TT

Forskarlarm: Proteinhalten i skaldjur kan halveras

Uppdaterad
Publicerad

Smältande isberg, höjda havsnivåer, koralldöd. Effekterna av klimatförändringen är många, och forskning visar att skaldjur dessutom blir mindre nyttig när proteinhalten nära nog halveras.

– Det är mycket troligt att resultatet skulle bli det samma här på västkusten, säger Sam Dupont.

Studier i Australien visar att proteinhalten i en snäckart, purpursnäckan Dicathais orbita, nära nog halverades när den utsattes för en miljöpåverkan motsvarande de förhållanden som förväntas i slutet av detta århundrade.

– Djuren tvingas använda mer av sin energi för att hantera klimatpåverkan, säger Sam Dupont forskare vid Göteborgs universitet.

Detta är nu inte den enda påvisade effekten på havslevande djur som utsätts för miljöpåverkan. Sam Dupont som är forskare vid Kristinebergs marinbiologiska station, genomförde en liknade studie för några år sedan där han och hans kollegor utsatte västkusträkor för en liknande miljöpåverkan, med förändrad surhetsgrad och förhöjd temperatur i vattnet. I den studien låg fokus på smakupplevelsen och den var inte till testräkans fördel.

– Smaken hade förändrats, testpanelen föredrog den opåverkade räkan, säger Sam Dupont.

Läs mer: Försurning påverkar räkornas smak

Forskarteamet vid Southern Cross University i Australien konstaterade att flera ämnen, likt glykogen, som människor och djur använder för att lagra kolhydrater minskade, fetter och fettliknande ämnen likaså, men mest anmärkningsvärt – proteinhalten i snäckans kött nästan halverades.

– Det är mycket troligt att resultatet skulle bli det samma här på västkusten, säger Sam Dupont.

– Vi vet inte exakt vad som kommer att hända med vår havsfauna men vi vet att vissa arter kommer att försvinna från svenska vatten om vi inte minskar utsläppen, säger Sam Dupont.

Läs mer: Kemiska stridsmedel i fisk på västkusten

Kirsten Benkendorff, den marina miljöforskare som utfört studierna i Australien säger till Hakai magazine, ett onlinemagasin med fokus på havsmiljö och ekologi, att hon är osäker på om dessa nya rön verkligen kommer att förändra situationen. Och frågan forskarna nu ställer sig är om dessa påvisade effekter gäller alla havslevande arter.

– Det är en nyckelfråga, eller hur?, säger Sam Dupont.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.