Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Malmquist, projektledare på Trafikverket, säger att man kommer att spränga nattetid för att inte störa verksamheter som länsstyrelsen. Foto: SVT/TT

Boende tvingas flytta till hotell på grund av Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 oktober till slutet av april ska Trafikverket spränga och borra nattetid i centrala Göteborg. Det handlar om det fortsatta arbetet med Västlänken. De boende i området har erbjudits hotell eller lägenheter under den berörda perioden. 

– Vi ser att påverkan på omgivningen blir mindre nattetid, säger Karin Malmquist, projektledare på Trafikverket.

I klippet ovan berättar Karin Malmquist, projektledare på Trafikverket, varför de har valt att spränga tunneln nattetid.

Under våren 2020 började Trafikverket att driva Västlänkens huvudtunnel mot Stora Hamnkanalen och i oktober fortsätter arbetet in under Residenset i Göteborg.  Beräkningar som Trafikverket gjort, visar att riktvärdena för buller, som är satta av mark- och miljödomstolen, kommer att överstigas. Ändå väljer Trafikverket och Länsstyrelsen i Stockholm att göra dessa arbeten nattetid.

– Vi ser att påverkan på omgivningen blir mindre nattetid, säger Karin Malmquist, projektledare på Trafikverket.

Det är de boende på Skräddaregatan och Södra Hamngatan som erbjuds inkvartering på hotell, alternativt andra lägenheter i staden, under perioden 1 oktober till 30 april 2021.

Inte möjligt att flytta länsstyrelsen

Anledningen till att Trafikverket väljer att göra dessa arbeten nattetid är att man inte vill störa länsstyrelsens arbete, vars kontorslokaler ligger i området. Det framgår av ett brev som Trafikverket har skrivit till de boende i de berörda bostadsrättsföreningarna:  

“I Residenset har Länsstyrelsen i Västra Götalands län flera kontorslokaler. Deras uppdrag är både brett och komplext då de ska se till att beslut från riksdag och regerings genomförs i länet. Länsstyrelsen samordnar också den statliga verksamheten och att flytta dem bedöms inte vara möjligt utan att allvarligt påverka samhällsviktiga funktioner.”

Oklar kostnad

Någon beräknad kostnad för de boende som måste flytta är fortfarande oklar.

– Jag kan inte säga någonting om vilka kostnader det blir. Det beror ju dels på hur många som väljer det här erbjudandet från Trafikverket och dels på vilken lösning som varje familj väljer, säger Karin Malmquist, projektledare på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västlänken

Mer i ämnet