Varje dag samlas byinvånarna på torget för att protestera mot Kosovos självständighetsförklaring. Barn slussas från närbelägna skolor och eftersom andelen arbetslösa kan vara så hög som 70 procent i de serbiska byarna i södra Kosovo är det många som har tid att komma för att visa sitt missnöje. Men att prata med journalister om självständighetsförklaringen, speciellt efter Sveriges godkännande av den, vill man inte.
– Självständigheten, det är inget att prata om, säger Rade till Västnytts reporter.
Mitt i Gracanica ligger ett viktigt serbiskt monument, ett kloster från 1300-talet där det fortfarande bor serbiska nunnor. Klostret var nära att förstöras under kriget, men fick stå kvar och vaktas nu av svenska soldater från regementet i Halmstad som både patrullerar runt muren och bevakar ingången.
– De ortodoxa kyrkorna är mycket viktiga för serberna. Och religionen betyder mer här för serberna än vad den gör för oss hemma i Sverige, säger Joakim Rehnvall, kapten KS16. Därför är det viktigt för oss att skydda den här kyrkan från vandalism som annars är en risk.
Även om Rade, som inte vågar säga sitt efternamn, inte gillar Sverige just nu vill han ändå att de svenska soldaterna fortsätter sitt arbete i Gracanica. Han känner sig trygg där han står på andra sidan vägen mitt emot soldaternas huvudpostering och säljer ikoner till de få klosterbesökarna och han har därför inga planer på att flytta till Serbien så som så många andra serber har gjort som bor i Kosovoalbanskaområden.
– Den här platsen är lika gammal som klostret, 700 är alltså, säger Rade. Staden fanns här långt innan landet bildades och här ska den vara kvar.