Det gick väldigt fort när de nya reglerna för sjukförsäkringen togs. Riksdagen klubbade igenom lagen den 4 juni, och den 1 juli började den gälla. Att alla konsekvenser inte var utredda framgick i förra veckan när Anna Olsson i Uddevalla berättade att hon riskerade bli utförsäkrad trots att hon genomgår svår cancerbehandling.
– Jag känner att det här har man drivit igenom så snabbt, man röstade igenom det mitt i sommaren när alla är på semester. Och så dumpade man det hos Försäkringskassan och så ska de reda ut det, säger Anna Olsson. Det är bäddat för att det ska bli fel.
Och tack vare Anna Olssons berättelse ska nu Försäkringskassan se över tolkningen av begreppet svårt sjuka. Men det finns också andra konsekvenser av de nya reglerna som kan komma som obehagliga överraskningar. Så här svarar Försäkringskassans expert, Birgitta Målsäter, på frågan vad som händer om man efter två och ett halvt års sjukskrivning plötsligt bryter ett ben.
– Det måste ha gått ett visst antal dagar innan man kan kvalificera sig för sjukpenning igen.
Det är 87 dagar som gäller. Anledningen är en ny tidsbegränsning för hur länge man kan vara sjukskriven, och en så kallad ramtid som måste gå innan man kan sjukskriva sig igen. Oavsett om man råkar ut för en trafikolycka eller halkar på en isfläck.
– Man kommer att få en möjlighet till stöd och hjälp, här lämnas ingen utanför. Till syvende och sist finns det ett socialt skyddsnät, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) till Västnytt.
Det innebär alltså att man är hänvisad till socialbidrag om man råkar ut för en olycka inom tre månader efter en långtidssjukskrivning.
Reporter: Jan Olov Nilsson