Foto: Johan Nilsson/TT

Västra Götalalandsregionen: Då rekommenderas du ta en till vaccindos

Uppdaterad
Publicerad

Första september startar höstens vaccinering mot covid-19 i Västra Götaland. Påfyllnadsdosen rekommenderas till alla över 65 år och personer över 18 år som tillhör en riskgrupp.

– Det är viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig gör det, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Från första september rekommenderas alla som är 65 år eller äldre, eller har fyllt 18 år och tillhör en riskgrupp att ta en påfyllnadsdos mot covid-19. För att ta påfyllnadsdos ska det ha gått minst fyra månader sedan den senaste dosen togs.

Covid-19 brukar spridas mer under höst- och vintermånaderna och vaccinet ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Coronaviruset i Västsverige

”Påfyllnad om man vill”

För övriga invånare mellan 18-64 år finns det ingen rekommendation om att ta en fjärde dos vaccin.

– Risken att bli allvarligt sjuk om man är under 65 år är generellt sätt låg om man har vaccinerats med tre doser. Men risken stiger med åldern och ser olika ut inom gruppen. Därför erbjuder vi alla som är 18-64 år att ta en påfyllnadsdos om de vill göra det, säger Kristine Rygge.

Vårdcentral kontaktar äldre

De som är 80 år och äldre kommer att kontaktas av sin vårdcentral. Andra kan vända sig till valfri vaccinationsmottagning.

I december 2020 började Västra Götaland tillsammans med flera andra regioner runt om i landet vaccineringen mot covid-19. En av de som var först ut i landet var Rosa Johansson, 99 år.

Rekommendationer från 1 september

  • Vuxna från 65 år samt personer i riskgrupp från 18 år rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong. Rekommendationen gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom: gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom med flera grupper. De finns listade på sidan Information till riskgrupper om covid-19.  
  • Vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser, med andra ord samma som nuvarande rekommendation. Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, inför kommande säsong kan göra det, men det är en möjlighet, ingen rekommendation.  
  • Barn 12–17 år rekommenderas vaccination med två doser, det vill säga att nuvarande rekommendation kvarstår. Utöver det rekommenderas barn i särskilda grupper vaccination från 5 års ålder, också enligt nuvarande rekommendation.

Andel vaccinerade i Västra Götaland

Andel vaccinerade bland invånare i Västra Götaland:

  • 86,8 procent har fått minst en dos vaccin (födda 2009 och tidigare)
  • 84,7 procent har fått minst två doser vaccin (födda 2009 och tidigare) 
  • 63,3 procent har fått tre doser (födda 2003 och tidigare)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet