Antalet biodlare ökar för varje år – och de flesta finns i Västra Götaland. Foto: TT

Västra Götaland har flest biodlare i landet

Publicerad

Drygt 2 500 av medlemmarna i biodlarnas riksförbund bor i Västra Götaland. Det är fler än i något annat län. Intresset för biodling fortsätter växa i Sverige.

Drygt 12 500 personer var medlemmar i biodlarnas riksförbund under förra året, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Antalet är fler än året innan.

– Vi ökar för tionde året i rad. Den största anledningen är att vi har fått ett annat miljötänkande på senare år, säger förbundschefen Jonas Eriksson.

”Någon rekordsäsong blir det inte”

Ungefär en femtedel av de registrerade medlemmarna finns i Västra Götaland. Men enligt Jonas Eriksson kan det finnas flera tusen personer som odlar bin utan att vara medlemmar i organisationen.

Den varma våren var bra för biodlarna, men sommartorkan var en utmaning för blommorna.

– Någon rekordsäsong blir det inte, säger Jonas Eriksson.

Ekonomisk vinst och positiva miljöeffekter

Bin trivs bäst i områden med varierad växtlighet. I norra och södra Sverige är säsongen kortare än i mellansverige.

Tidigare har många odlat bin på grund av de ekonomiska vinsterna som honungsproduktionen gett. Under de senaste åren har fler och fler uppmärksammats på miljövinsterna som binas pollinering ger. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.