Intresset för solenergi ökar och nu startas en utbildning för att fler fastighetsägare ska våga investera. Foto: Hållbar Utveckling Väst

Västra Götaland satsar på solenergi

Publicerad

Intresset för solel ökar i Västra Götaland. Frågorna är många, och därför startas nu en utbildning som ska få fler privata fastighetsägare att våga investera.

Med finansieringshjälp från Länsstyrelsen i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen startar branschorganisationen Fastighetsägarna GFR projektet som ska utbilda fastighetsägare i att beställa solcellsanläggningar.

– Fler och fler medlemmar är intresserade av att börja producera sin egen el, men man vet inte riktigt vad nästa steg är. Därför startar vi den här utbildningen, säger Susann Haggren, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarnas kranskommuner.

Ettårigt samarbetsprojekt

Projektet genomförs tillsammans med Hållbar Utveckling Väst, som är det regionala energikontoret i Västra Götaland, och drivs som en del av solelplattformen Sol i Väst.

– Vi är en oberoende aktör och vill ge rätt information för att de intresserade ska kunna ta egna beslut, säger Amar Ðelilović från Hållbar Utveckling Väst.

Det ettåriga projektet är unikt i Sverige. Utbildningen är uppdelad på fyra tillfällen som kommer att följa en typisk investeringsprocess av solceller. Från förstudie till upphandling och drift – teori blandat med praktiskt stöd.

– Många tycker det är krångligt med regelverket, men man är nyfiken på tekniken. Solel är fortfarande nytt, och det finns många frågor. Man vet inte i vilken ände man ska börja och den kunskapsluckan hjälper vi nu till att fylla, säger Amar Ðelilović.

Solel – ingen dans på rosor

Totalt är det 20 fastighetsägare som ska gå utbildningen.

– Vi hoppas att när vi sitter här om ett år så ska 75 procent av deltagarna ha fått upp sina solceller på taket och ha anläggningen igång. Det är vårt mål, men helst ska ju alla ha det, säger Susann Haggren.

Det finns dock tveksamheter kring att investera i solenergi. Den vanligaste frågan från fastighetsägarna berör lönsamheten. När får man tillbaka sina investerade pengar?

–A llting är inte en dans på rosor. Det gäller att vara välinformerad och förstå vad man investerar i, och det är därför projektet finns till, avslutar Amar Ðelilović.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.