Så här såg det ut när ett sjukhuskompani från Försvarsmedicincentrum i Göteborg byggde ett fältsjukhus under övningen Aurora i september 2017. Nu vill Västra Götalandsregionen få hjälp av Försvarsmakten. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Västra Götaland ber om fältsjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningsläget är kritiskt, uppger Region Skåne och Västra Götalandsregionen.
Stäng inte skolor och förskolor, lyder uppmaningen från regionen Skåne, och Västra Götaland ber om ett fältsjukhus.

– Vi har nationellt framfört behovet av att barnomsorg och skola upprätthålls, säger Skånes regiondirektör Alf Jönsson på en pressträff.

Många är sjukskrivna eller hemma för vård av barn – helt i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi inför en generell återhållsamhet för all planerad vård, säger Carl Vigre, beredskapsöverläkare i Region Skåne.

Även i Västra Götalandsregionen är det en hård belastning på vården. Enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, är tio smittade personer i regionen i behov av intensivvård.

– Vi har en stor del av vår personal som är hemma med förkylningssymptom. Det gör att vården är ansträngd. Därutöver sliter vi med är våra intensivvårdsplatser. Där har vi bland annat lagt in hemställan till Försvarsmakten om ett fältsjukhus med 20 intensivvårdsplatser. Vi måste hela tiden ligga steget före, säger hon på en pressträff.

Mer än 200

Ann Söderström säger också att det hushållas efter bästa förmåga.

– Vi jobbar intensivt med materialförsörjning och jobbar med riktlinjer så att vi verkligen använder det när vi behöver det.

Enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, har regionen 207 konstaterat smittade. Men eftersom provtagningsrutinerna har ändrats är det faktiska antalet troligen större.

– Vi ser en ökning senaste veckan på antalet inneliggande fall, i huvudsak här i Göteborg. Men vi har också fall spridda runt omkring i vår region, säger han.

– De flesta är hittills smittade utomlands, framför allt i Italien och Österrike, eller av personer i deras närhet som har varit utomlands. Men vi har också en samhällsspridning. Det innebär att vi ser personer som inte kan förklara var och av vem de har blivit smittade.

Kraftig ökning

Under förmiddagen håller även region Stockholm pressträff om läget i vården med anledning av coronasmittan.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har varnat för att det kan väntas en kraftig ökning av fall de närmaste dagarna, framför allt i Stockholmsregionen.

Under pressträffen i torsdags pekade Tegnell ut Stockholm som värst drabbat av coronaviruset och han avrådde då från resor både till och från storstadsregionerna.

– Både att resa till och från storstadsregionerna riskerar att sprida smittan i landet, sade Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer