Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här fyller man i vilken smärtnivå man haft.” Se hur appen fungerar i klippet. Foto: SVT

Västra Götalandsregionens app ska hjälpa patienter med migrän

Publicerad

Blixtar framför ögonen, pulserande huvudvärk och sprängande smärta. Cirka 1,5 miljon svenskar lider av migrän. Västra Götalandsregionen vill blir bäst i landet på migränvård – bland annat med en app som ska hjälpa patienter.

Genom att lägga in dagar med huvudvärk, läkemedel och hur de mår i en kalender i appen ska patienten lättare se ett mönster och kunna påverka sitt mående.

– De har levt med migrän i många år kan de få en aha-upplevelse där de ser att ”det är alltid fredagar eller lördagar som jag får migrän”. Att hitta de sambanden är väldigt viktigt för att kunna påverka sin situation, säger Sofia Juhlin Swärd som leder arbetet med appen.

Den samlade informationen ska också ge ett bättre underlag i kontakten med vården – och underlätta får vården att sätta en diagnos och ge rätt behandling.

15 000 nedladdningar

Appen lanserades i våras och har cirka 15 000 nedladdningar.

– Vi hoppas att det ska nå ut till många fler. I regionen är det 250 000 som idag lever med migrän, säger Sofia Juhlin Swärd.

Hon säger att appen är ett exempel på hur man behöver ställa om vårdens arbetsprocesser med hjälp av digitala stöd i och med ett ökat vårdbehov.

Appen är en del i en större satsning på migränvård i Västra Götaland. I somras öppnades även en ny digifysisk migränmottagning på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Det innebär att mottagningens verksamhet är en kombination av vård via digitala lösningar och fysiska besök.

”Där patienterna finns”

Regionen har också utvecklat en app för att hjälpa epilepsipatienter och jobbar på en för patienter med Parkinsons sjukdom.

Ska regionen lägga resurser på att göra appar?

– Det är där patienterna finns och det är där man har möjlighet att göra skillnad för vårdtagare. Du kan nå väldigt många för en lägre kostnad, säger Emmanuel Ay, systemutvecklare som arbetar med appen.

Sofia Juhlin Swärd är appansvarig på Västra Götalandsregionen. Foto: SVT

Hur kan jag minska risken att få migränanfall?

  • Migrän kan utlösas av stress. Därför är det bra om du försöker minska stressen i ditt liv.
  • Det är bra om du rör på dig regelbundet och är fysiskt aktiv på lagom nivå i din vardag
  • Försök att ha regelbundna sömnvanor och se till att få tillräckligt med sömn eftersom sömnbrist kan utlösa migrän.
  • Tala med din läkare om du använder p-piller. Du kan behöva sluta med p-piller eller behöva byta sort.
  • Skriv om din migrän i en huvudvärksdagbok

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.