– Den här halvan har jag, säger Vincent, och demonstrerar med ett plasthjärta som går att ta isär.
Han är åtta år och föddes med ett dolt hjärtfel som har inneburit en mängd olika operationer, och i dag har han bara halva hjärtat kvar i bröstet. Men man kan ändå säga att han har haft tur.
Innan Vincent föddes hade en ny metod testats på västsvenska sjukhus. Genom att sätta sensorer på en hand och en fot på nyfödda barn kunde man mäta syremättnaden i blodet, och på det sättet hitta hjärtfel som man annars hade missat.
”Det var en chock”
Efter att studien avslutats slutade de flesta sjukhus att använda metoden, i väntan på resultat. Men på NÄL, där Vincent föddes, hade man fortsatt.
En läkare kunde snabbt konstatera att det var ett allvarligt fel på Vincents hjärta, och han flögs med helikopter till Göteborg för operation.
– Det var en chock, säger mamma Therese Björkman. Jag var tvungen att gå ut ur rummet och visste inte hur jag skulle hantera situationen över huvud taget. Där och då var det väldigt svårt att ta in vad som hände. Allting gick väldigt fort.
I dag mår Vincent okej, men måste fortfarande genomgå fler operationer. Han har en åttaårings energi, men med ett halvt hjärta så finns det begränsningar.
– Det blir väldigt trött i skolan, säger Vincent. Och om jag springer så är det också jobbigt, jag får ta mycket pauser.
Sprids över världen
Det föds mellan 100 och 200 barn med dolda och livshotande hjärtfel varje år i Sverige. Utan den här metoden hade sjukvården missat
var tredje barn. Kvinnan bakom metoden som räddade Vincent heter Anne De-Wahl Granelli, och jobbar nu som hjärtchef på NÄL i Trollhättan. Hon fick nyligen ta emot patientsäkerhetspriset Humanitarian award, ett pris som syftar till att minska dödsfall som går att undvika, från den före detta presidenten Bill Clinton.
Metoden är nu standard i hela landet, och sprids över världen. Stora länder som Kina och USA har visat intresse, men det finns många fler barn i världen som skulle kunna hjälpas av metoden.
– Det är jätteviktigt att hitta dem tidigt. Det finns barn som dör hemma utan att ens ha fått diagnos, säger Anne De-Wahl Granelli. Och det finns studier som visar att fem procent av dem inte ens kommer in till sjukhus. Så det är jätteviktigt att hitta dem tidigt.
Vincents mamma Therese Björkman är i dag tacksam över att NÄL valde att fortsätta med metoden även efter att testet avslutats.
– Det är som läkarna har sagt att det här hjärtfelet överlever man inte om det förblir oupptäckt. Man har inga stora marginaler, så jag känner en väldigt stor tacksamhet. Det borde vara en självklarhet att använda den här metoden överallt, säger hon.