Enligt åklagare Helene Gestrin finns det uppgifter om att det bedrivits dykningar vid Estonias vrak. Foto: Thomas Carlgren, Gränsbevakningen

Västsvensk misstänkt för inblandning i dykning vid Estonia

Uppdaterad
Publicerad

En västsvensk man misstänks för att olovligen ha stört friden vid vraket efter skeppet Estonia. Nu inleds förhör av mannen som kan riskera två års fängelse eller böter om han döms.
– Mannen förnekar brott, säger åklagare Helene Gestrin.

Det var i slutet av september i år som ett tyskflaggat dykarfartyg ska ha åkt ut till området nära vraket efter M/S Estonia och släppt ner en dykarrobot.

Ombord skeppet var bland andra två svenska medborgare – varav en är hemmahörande i Västsverige. Båda är nu misstänkta för brott.

Särskild lag skyddar vraket

Polisen har inlett en förundersökning avseende brott mot lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter M/S Estonia. Det är en särskild lag som ska skydda vraket efter förlisningen 1994.

Lagen om gravfrid gör det förbjudet att dyka i närheten, och om man döms för brottet riskerar man fängelse upp till två år eller böter.

Tyskflaggade båtar kan kringgå lagen

Sverige, Estland Finland har olika lagar som liknar den svenska om gravfrid, men Tyskland har inte erkänt detta. Finska och svenska myndigheter bevakade dykningen, men kunde därför inte gripa in. 

Ett tyskflaggat fartyg kan eventuellt inte fällas för brott mot gravfrid, men det återstår att se. Det finns en brist på praxis vad gäller straffbarhet och påföljd för överträdelser i gravfriden vid M/S Estonia.

– Det är ett udda brott, säger åklagare och förundersökningsledare Helene Gestrin.

Vad kan du säga om deras motiv för att dyka med en robot runt vraket, om de nu gjorde det?

– Jag kan inte säga så mycket om de misstänktas motiv eftersom det finns få personer som ens skulle komma på tanken att störa gravfriden runt Estonia.

Västsvensken förnekar brott

Just nu pågår förhör med de svenska männen. Den misstänkte västsvenske mannen har i inledande förhör med polisen förnekat brott.

– Vi får se om eller när ett åtal kan väckas mot de här männen, säger Helene Gestrin.

Hur ser resurserna ut för er att genomföra en förundersökning för detta, enligt dig, udda brott?

– Det ser bra ut. Vi har det vi behöver, säger hon.

Gravfrid har beslutats för platsen för vraket, för att hindra vrakplundring eller gravskändning genom dykning i området. Bestämmelserna styrs i skilda lagar i Finland, Estland och Sverige. Brott mot dykförbudet kan ge böter och fängelse upp till ett eller två år. Undantagna är verksamhet på myndighets begäran, för att täcka över fartyget eller om de utförs för att bekämpa föroreningar eller skyddande av den marina miljön.

M/S Estonia är det enda sjunkna fartyg som ålagts gravfrid.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer