KD-politiker i Skaraborg åtalad för miljonsvindel

Uppdaterad
Publicerad

En Kristdemokratisk politiker från partidistriktet i Skaraborg åtalas för att ha förskingrat nästan två miljoner kronor ur distriktets partikassa, rapporterar P4 Skaraborg.

Brottet upptäcktes i oktober när distriktet fick flera inkassokrav och inte kunde betala för kostnader som uppstått under valrörelsen. Politikern skildes kort efter det från sina uppdrag både i kommun och region, och med hjälp av moderpartiet lyckades distriktet betala av sina skulder.

– Det är först nu som vi tillsammans med polisen har kunnat gå igenom hur mycket som fattas i vår kassa. Det visade sig att det är nästan två miljoner kronor som fattas och har förskingrats från vår partikassa i Skaraborg, berättade Annika Eclund (KD), distriktsordförande i Skaraborg, i slutet på januari.

”Otroligt tragiskt”

Mannen har erkänt att han tagit pengarna och hävdat att han varit utsatt för utpressning. Han gjorde i sin tur en egen polisanmälan.

– Det är otroligt tragiskt. Det är en mänsklig tragedi för personen och det är tragiskt att allt vårt kapital är borta, sade Annika Eclund i januari.

Mannen åtalas nu för grov förskingring alternativt trolöshet mot huvudman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.