Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren är nöjd över att oron för ett hårt Brexit tycks vara över. Foto: SVT/arkiv

Västsvenska företag drar en suck av lättnad

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet i Storbritannien står det klart att det blir en Brexit, men som det ser ut under ordnade former.

– En hård Brexit skulle ha varit en fasa för de flesta företagen, nu kan man andas ut, säger Johan Trové, vd för Västsvenska handelskammaren.

Under flera år har västsvenska företag kastats mellan hopp och förtvivlan när det gäller vad som ska hända med Storbritanniens utträde ur EU.

Efter gårdagens val där Boris Johnson och hans Toriesparti står som segrare står det också klart att det blir ett Brexit med ett avtal.

– Det har varit ett konstant orosmoln. Även om de flesta har försökt att förbereda sig har det varit svårt då man inte vetat i vilken form det skulle bli. Ett hårt Brexit hade varit förödande för de västsvenska företagen, säger Johan Trouvé.

Nu talar det mesta för att Storbritannien lämnar EU i början av nästa år, under ordnade former och med olika typer av handelsavtal med EU-länderna.

”Synd om britterna”

Helt smärtfritt kommer det inte att bli ändå. Det blir förändrade tullregler.

– Här gäller det att man sätter sig in i vad som gäller och att man förbereder sig. Men jag skulle säga att vi ligger ganska bra till då vi är vana vid att handla med Norge som heller inte är med i EU, det kommer att vara ungefär samma regler som kommer att gälla.

Men trots lättnaden är Trouvé inte helt lycklig ändå.

– Jag tycker synd om britterna som lämnar EU, att de har hamnat i den här situationen. Men nu blir det i alla fall inte så illa som det hade kunnat bli, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.