Sara Wallin, vd för Almi Väst, förvånas inte över skuldsumman. Foto: SVT/TT

Västsvenska företag har över åtta miljarder i skatteskulder

Uppdaterad
Publicerad

Under våren och sommaren sökte 5 677 västsvenska företag om att få anstånd med skatteinbetalningar.

– Det är ganska stora belopp som staten ligger ute med, säger Eva Bodén på Skatteverket.

Sammanlagt är det moms, arbetsgivaravgift och avdragen skatt för drygt 8,6 miljarder som västsvenska företag fått anstånd för av Skatteverket. För hela riket ligger siffran på närmare 41 miljarder. Det betyder att företagen fått ett extra år på sig att betala sina skulder som orsakats av inkomstbortfall under coronapandemin.

5 677 företag har ansökt om detta när möjligheten öppnades tidigare i år. Som mest kunde de ansöka om uppskov för tre månader mellan januari och augusti. Senast möjligheten fanns var i samband med finanskrisen 2009.

Coronapandemin

– De allra flesta kunde betala igen då, men det finns alltid vissa företag som aldrig kommer kunna göra det, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Många företag inom handel och restaurang

Merparten av skatteskulden kommer från tillverkningsidustrin. Där har 359 företag ansökt om sammanlagda anstånd på 3,9 miljarder.

Men det är inom segmenten handel och hotell/restaurang som flest företag utnyttjat möjligheten, 1 148 och 806.

– Det betyder att det är många drabbade där, men att de inte har ansökt om lika stora belopp, säger Eva Bodén.

”Trodde på högre belopp”

Det ekonomiska läget för företagen i Västsverige är varierande, enligt en undersökning som det statliga företagsutvecklingsbolaget Almi Väst gjort tillsammans med Göteborgs universitet. Bland de kontaktade företagen finns både de som beskriver kris och de som beskriver tillväxt. Sara Wallin, vd Almi Väst, sätter skatteskulden på 8,6 miljarder i relation till att den totala intäkten av moms och arbetsgivaravgifter från företagen i riket ligger på över 1 000 miljarder per år.

– Det är såklart oerhört mycket pengar. Men jag tror att det var många i våras som trodde att ansökningarna skulle bli på betydligt högre belopp. Effekterna på vår ekonomi har blivit stora, men kanske inte så illa som man befarade i våras.

I klippet svarar Sara Wallin på tre frågor om hur de västsvenska företagen mår.

Så många företag har fått uppskjuten skatt

I hela riket har hittills 37119 företag ansökt om anstånd för att betala arbetsgivaravgift, inkomstskatt och moms för maximalt tre perioder mellan januari och augusti.

Den sammanlagda summan uppgår till närmare 41 miljarder.

10 493 företag har redan betalat igen en skuld på 6,1 miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet