Många parrelationer är ojämsällda när det kommer till bilkörandet, visar studien. Foto: Pontus Lundahl / TT

Kvinnor är bättre bilförare

Uppdaterad
Publicerad

När det gäller att köra bil är det få västsvenska par som delar lika. Enligt en ny undersökning delar färre än vart sjätte par lika på körandet, och absolut mest kör männen, trots att statistik visar att kvinnor är bättre förare.

80 procent av de västsvenska männen i parrelationer sätter sig oftast bakom ratten, och bara 16 procent av de över tusen tillfrågade paren delar lika på körandet. Det visar en ny studie som TNS Sifo på uppdrag av bilföretaget Ford tagit fram.

– Vår utgångspunkt var att det var betydligt färre kvinnor som kör bil än män, men när vi såg att det var så här dåligt fördelat blev vi rejält överraskade, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

I jämförelse med resten av landet är västsvenskarna något mindre jämställda än genomsnittet. I landet delar 17 procent av svenska par lika på bilkörandet, och 79 procent av männen säger att de oftast sätter sig bakom ratten.

– Vi svenskar är jämställda på många håll, men när det kommer till bilkörandet så är det fortfarande männens domän. Det finns många otidsenliga strukturer kvar när vi pratar om bilkörning, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Färre olyckor när kvinnor kör

Och det verkar finnas många fördelar om män och kvinnor delar mer lika på körandet. Statistik från Trafikverket har tidigare visat att kvinnor i genomsnitt orsakar färre olyckor i trafiken än män, och ett mer jämlikt körmönster skulle därför kunna bidra till en säkrare trafikmiljö.

– Kvinnor är bättre förare och kör mindre vårdslöst än män. Om vi delar mer lika på bilkörandet skulle vi se färre olyckor i trafiken, så det finns många vinster med det här, säger Erik Lindham.

Marie Nordén, generalsekreterare för NTF, håller med.

– Ett mer jämlikt körmönster kan bidra till trafiksäkerhet på flera sätt. Om förarna delar ratten får båda parter mer körtid och blir mer erfarna förare. Ett mer jämlikt körmönster kan även skapa säkrare förutsättningar och färre trötta förare på långresor, skriver Marie Nordén, generalsekreterare för NTF i ett pressmeddelande

Bilkörande går i arv

Och det verkar vara ett nedärvt beteende att mannen sitter bakom ratten. 69 procent av västsvenskarna säger i undersökningen att det var deras pappa som körde när de växte upp, och en majoritet i undersökningen säger att ett mer jämställt delande av ratten kan påverka kommande generation på ett positivt sätt.

– Det handlar om att skapa goda förebilder för våra barn och att vi i förlängningen kan skapa en beteendeförändring mot ett mer jämlikt och därmed säkrare bilkörande, säger Erik Lindham.

Fakta om svenskt bilkörande

17 % av svenska par delar lika på körandet

I 8 av 10 parrelationer kör den ena parten mer än den andra

79 % av männen säger att de själva oftast sätter sig bakom ratten

36 % av kvinnorna säger att de själva oftast sätter sig bakom ratten

41 % av svenskarna anser att kvinnor kör bättre än män (10% svarar att män kör säkrare)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.