I Västra Götaland är det svårt att få kompisar, menar undersökningen. Foto: TT/Arkiv

Ny undersökning visar att västsvenskar har svårt att skaffa vänner

Uppdaterad
Publicerad

Det sägs att göteborgarna är de trevligaste i landet. Men trots det visar en färsk undersökning att var fjärde person i Västra Götaland tycker att det är svårt att skaffa vänner.
– Vi svenskar är generellt lite restriktiva med vänskap och hur vi lär känna folk, det påverkar hur vi beter oss, säger Elias Wästberg, kommunikationschef vid Lernia.

Det är nätverket Internations som gjort en global studie, Expat Insider, där även Sverige har utsetts till det sämsta landet i världen på att skaffa vänner, som ligger bakom Lernias undersökning.

Det statliga bemanning- och utbildningsföretaget Lernia har tagit fram initiativet IFS (Interaktion för svenskar) för att skapa bättre förutsättningar för integration.

Från undersökningsresultatet framkommer det att mer än en av fyra boende i Västra Götaland tycker att det är svårt att skaffa vänner. Den visar även att endast tre av tio svenskar har fått mer än en ny vän det senaste året.

– Undersökningen är genomförd av Demoskop som frågade 1 800 svenskar, varav runt 300 personer i Västra Götaland, om vänskap, säger Elias Wästberg.

Enligt undersökningen tycker mer än en fjärdedel av svenskarna (28 procent) att det är svårt att få nya vänner. Skåningar har lättast i Sverige att få vänner, där har 44 procent svarat att det är enkelt.

”Nyckeln till en välfungerande relation”

Men exakt vad det är som gör att just Västra Götaland är sämre än andra län, vet han inte.

– Vi svenskar är generellt lite restriktiva med vänskap och hur vi lär känna folk, det påverkar hur vi beter oss och det är därför vi har gjort det här testet. Vänskap är nyckeln till en välfungerande relation.

För att lära svenskarna att bli världsbäst på att skaffa vänner har man, tillsammans med en psykolog, tagit fram 36 frågor som ska leda till att man får en ny vän.

Frågorna är bland annat, ”vilken superkraft skulle du vilja ha?”, ”när skrattade du högt senast?” och ”tror du på ett liv efter döden?”.

– Det betyder inte att man blir bästa vän efter de här frågorna. Man kan inte garantera någon lång vänskap, men det här ökar sannolikheten för att få vänner.

”Svårare än man tror”

Skådespelaren och kände göteborgaren Claes Malmberg känner inte av att det är svårt att skaffa sig vänner.

– Nej, inte personligen. Men när det gäller ett djupare plan, så är det svårare än man tror. Jag tror att om man hade lagt ner mobiltelefonen och surfplattan och pratat med varandra, så hade det varit lättre.

Vad har du för tips för att lättare kunna skaffa vänner?

– Håll dig till grundkunskaper. Håll upp dörren för personen bakom dig, titta människor i ögonen och bemöt varandra på ett vänligt sätt. Sedan får man hoppas på att folk uppskattar en som person, men det handlar egentligen om att ha vanligt jävla hyfs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer