Västsvenskarna numera titulera sig som världsbäst på engelska enligt rapporten från EF. Foto: TT

Västsvenskar bäst i världen på engelska

Uppdaterad
Publicerad

Do you speak English? Ja, troligen om du bor i Västsverige. Enligt en rapport från utbildningsföretaget Education First, EF, är nämligen västsvenskarna, alltså de som bor i Västra Götaland och Halland, bäst i världen på engelska.

Nederländerna toppar listan medan Sverige hamnar på en andraplats.

Västsveriges totala poäng överträffar däremot Nederländernas och därmed kan västsvenskarna numera titulera sig som världsbäst på engelska enligt rapporten, om man inte räknar de länder där engelska är modersmål.

– Det såg vi även i förra årets rapport. Att västsvenskar är bra på engelska är alltså ingen tillfällighet, utan en trend som vi sett ett tag tillbaka, säger Malin Ankarberg, Sverigechef på EF.

Även sydsverige ligger högt på listan.

Vad beror det på?

– Både Syd- och Västsverige är de regioner som är närmast kontinenten. Många företag och utbildningar här jobbar väldigt internationellt.

Rapporten baseras på engelskatester som gjorts i 80 länder och totalt har en miljon människor deltagit. 3.000 av dem är svenskar. De länder som har engelska som modersmål har inte inkluderats.

LÄS MER: Datorspelande barn bättre på engelska

Här pratas den bästa engelskan

1. Nederländerna

2. Sverige

3. Danmark

4. Norge

5. Singapore

6. Finland

7. Luxemburg

8. Sydafrika

9. Tyskland

10. Österrike

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.