Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Berg Marklund, spelforskare på Högskolan i Skövde Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Västsvenskt datorspel ska göra gymnasieelever klimatsmarta

Uppdaterad
Publicerad

Svenska konsumenter anser sig veta för lite om hur deras matinköp påverkar klimatet. Det konstaterar Sveriges Lantbruksuniversitet och Västra Götalandsregionen som nu tillsammans finansierar ett datorspel för gymnasieelever – för att hjälpa unga att välja klimatsmart.

I spelet med arbetsnamnet ”KliMat 2030” får spelaren driva ett lantbruk och där göra olika val för sin produktion. Val som får effekter för maten som produceras, men också för till exempel klimatpåverkan, biologisk mångfald och matsvinn.

Spelet ska användas i gymnasiets undervisning och utvecklas ihop med Högskolan i Skövde och gymnasielärare.

– En stor grej vi vill tackla genom att använda ett spel är ju just att klimatfrågan är såpass komplex. Det finns så många målkonflikter och många olika perspektiv att tänka på, säger Björn Berg Marklund, spelforskare på Högskolan i Skövde.

Går inte att vinna!

För att välja klimaträtt är svårt. Ett val som är bra för miljön ur en synvinkel kan vara dåligt ur en annan. Därför kan man egentligen inte vinna i spelet.

– Nej, det finns ju inget sätt att vinna i det här spelet utan tanken är att de som spelar kommer att få ett underlag för att kunna diskutera. Det är det det syftar till inte att vinna spelet, säger Anna Hessle, forskare på SLU.

– I spelet får spelaren flyga in i Västra Götalandsregionen för att fatta olika typer av matproduktionsbeslut, om man ska hålla på med animalisk produktion eller med grönsaker och odlingar och sådana saker,

Forskarna bakom spelet vill hitta en nivå mellan braskande förenklade rubriker och svårtillgängliga, komplexa rapporter. Och nå de unga. Därför ett datorspel för gymnasiet.

I skolor i höst

I höst räknar forskarna med att en prototyp är klar. Den är gjord för Västra Götalandsregionen och utvecklad ihop med gymnasielärare. Sedan hoppas SLU kunna få fram medel för att gå vidare med ytterligare utveckling för att anpassa spelet till hela landet och sätta det i händerna på landets gymnasieelever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet