I klippet berättar affärschefen på SJ Götalandståg om våldet mot personalen. Foto: SVT

SJ Götalandståg om hoten och våldet mot personalen

Uppdaterad
Publicerad

Västtågs tågvärdar blir lika utsatta som innan coronapandemin – trots minskat resande. Men SJ Götalandståg vet inte varför.

– Vi håller på och tittar på det, säger Helena Isaksson, affärschef.

I klippet hör du affärschefen Helena Isaksson om hoten och våldet: ”Finns ingen logisk koppling”

Helena Isaksson berättar att tågbolaget arbetar med arbetsmiljön för personalen.

Nu ska man undersöka varför hoten och våldet inte minskat, trots minskat resande under coronapandemin. Bland annat samarbetar SJ Götalandståg med Västrafik, polisen, skolor och kommunerna.

– Vi har inte hunnit djupanalysera situationen än, säger Helena Isaksson.

Facket: ”Vi har ställt krav”

Under förra avtalsrörelsen kom arbetsgivarparterna och arbetstagarparterna överens om att tillsätta en central arbetsgrupp med syftet att förbättra arbetsmiljön för tågvärdar.

Arbetsgruppen ska bland annat arbeta med att kartlägga och analysera vilka behov som finns. Arbetet påbörjades i december 2020 och löper fram till våren 2022. Tanken är att de uppsatta målen ska börja förverkligas i maj 2022.

– Vi har ställt krav på att tågpersonskyddet måste stärkas. Vi vill bland annat se mer dubbelbemmaning. Problemen måste tas på allvar. Dels på grund av att tågvärdarna är så utsatta, men också för att det är skattefinansierad trafik, säger Alex Weinfors, vice ordförande på SEKO Västtåg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.