Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Jansson, här med dottern Hildur, är en av 21 personer i Uddevalla som valts ut för att testa elcykel i sex veckor. Foto: Lisa Johansson/SVT

Västtrafik vill få folk att trampa till jobbet – lånar ut elcyklar

Uppdaterad
Publicerad

Elcyklar till låns ska förändra beteendet hos jobbpendlare i region Väst så att bilen oftare får stå hemma. Nu skickas stafettcyklarna vidare till Uddevalla och Mellerud i Västtrafiks projekt.

21 elcyklar står redo på innegården bakom rådhuset i Uddevalla. Snart rullar de ut på nästa etapp på resan genom Västra Götaland. Ytterligare 23 väntar i Mellerud. Förhoppningen är att en elcykel till låns ska förändra vanor så att bilen får stå hemma lite oftare.

– Vi vill skapa en beteendeförändring genom att låta folk testa på en elcykel och få mersmak. Har man ett motstånd till att börja cykla så är det lättare om man har en motor med sig, säger Marie Ringfeldt-Jensen, projektledare på Västtrafik.

Rullar runt Västra Götaland

Initiativet är inte nytt. Cyklarna kommer senast från Lysekils kommun och har rullat runt i olika etapper i regionen i över ett år.

Ser ni att låneelcyklarna verkligen får folk att bryta vanor?

– Det gör vi absolut. Till exempel när cyklarna varit i Kungsbacka så hade en tredjedel av de som som lämnade tillbaka en lånecykel redan köpt sin egen. Många är positivt överraskade över hur lätt det är att cykla med en elcykel, säger Marie Ringfeldt-Jensen.

Elcyklarna vidare till Skövde i oktober

Cyklarna delades ut till Uddevallabor, som själva ansökt om att få vara med i projektet, på torsdagen och ska rulla genom kommunen fram till den 6 oktober. Därefter ska alla cyklar få vinterdäck innan stafettpinnen skickas vidare till Skövde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.