Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Emanuelsson håller kurser i hur man kör en vattenskoter på säkert sätt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

12 000 har tagit vattenskoterkort – men få har utbildat sig

Uppdaterad
Publicerad

Trots nya krav på att få köra vattenskoter är det få som faktiskt går en kurs och skaffar förarbevis. I stället får de tillgodoräkna sig andra sjöutbildningar, som för till exempel fritidsbåt.

– Vattenskotern skiljer sig mycket från andra båtar, säger kursledaren Jörgen Emanuelsson som tror att utbildning är att föredra.

Säsongen börjar närma sig slutet för Jörgen Emanuelsson. Med utgångspunkt från Henån på Orust har han arrangerat kurser utmed hela bohuskusten för personer som vill ta förarbevis för vattenskoter efter årets lagändring.

Av de 12 271 förarbevis som utfärdats i Västra Götaland och Halland i år har 1 130 personer fått det efter att ha gått en kurs, enligt Transportstyrelsen. Majoriteten har använt de tillfälliga övergångsbestämmelserna.

Den som har andra behörigheter på sjön, utfärdade innan den 1 maj 2022, kan ansöka direkt om förarbevis för vattenskoter.

Polisen: Vill se mer kunskap på sjön

Syftet med lagen var att få stopp på “busåkandet”, som när personer kört för nära badstränder eller för snabbt. Enligt Sjöpolisen har den typen av beteende i viss utsträckning förekommit i Göteborgs skärgård.

Men Frans Dahlén, chef för sjöpolisen region Väst, betonar att de inte upplevt någon omfattande problematik utmed Bohuskusten. Sedan i maj har de kontrollerat 80 vattenskotrar – en körde utan förarbevis. 

Det som Frans Dahlén hoppas att lagförändringen kan leda till är att fler typer av förarbevis införs. 

– Vi tror att det är väldigt viktigt med all form av nautisk kunskap.

Den som har andra behörigheter på sjön (utfärdade före den 1 maj 2022) kan ansöka om förarbevis för vattenskoter direkt – utan att gå någon ny utbildning. Det gäller till och med den 30 april 2023.
Källa: Transportsyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer