Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inom en ganska snar framtid kan covid sluta klassas som en allmänfarlig sjukdom – det tror Magnus Gisslén professor infektionssjukdomar Göteborgs universitet. Hör mer från honom ur Morgonstudion den 13 januari. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Göteborgsläkare kritisk mot regeringens nya restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Överläkaren Magnus Gisslén i Göteborg ställer sig tveksam till om regeringens nya rekommendationer kommer att bromsa smittspridningen.

Enligt honom kommer de troligtvis inte ha någon avgörande effekt.

– På sin höjd kan de hjälpa på marginalen, säger han.

Magnus Gisslén, professor på Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgenska Universitetssjukhuset, tycker att Folkhälsomyndigheten och regeringen i stort hanterat pandemin på ett bra sätt.

Men nu ifrågasätter han om de nya restriktionerna kommer att få någon avgörande betydelse – något som P4 Göteborg först rapporterade.

– Det är naturligt att ta till åtgärder för att försöka begränsa smittan. Men med tanke på omikron-variantens extremt goda förmåga att sprida sig och när den pågående smittspridningen är så stor som den är just nu kommer restriktioner knappast ha någon påtaglig betydelse, säger han till SVT Nyheter Väst.

Jo, förresten, om man hade gjort som i Kina och för två veckor sedan låst in befolkningen.

– Men så gör vi ju inte här, konstaterar han.

Slag i luften

Överläkaren beskriver omikronvarianten som så smittsamt att en stor del av befolkningen blir smittad – oavsett vad vi gör. Därmed blir de nya restriktionerna något av ett slag i luften.

– De fyller ingen större funktion. I sjukvården är det oerhört tydligt att det är de ovaccinerade som blir svårt sjuka. För övriga är det, ur medicinsk synvinkel, inget stort problem att få en lindrig infektion.

Men de nya restriktionerna slår oerhört hårt mot vissa branscher. Är det helt i onödan då?

– Jag vill inte säga helt i onödan, men effekterna kommer nog tyvärr inte bli så stora som man önskar. Det allra viktigaste nu är att alla som ännu inte vaccinerat sig ser till att bli vaccinerade.

Okontroversiell åsikt

Magnus Gisslén tror inte att hans åsikter är kontroversiella bland infektionsläkare.

Tanken med de nya restriktionerna är förstås att minska belastningen på sjukvården.

– Men då ska man veta att långt ifrån alla som registreras som covidpositiva på sjukhus ligger inne på grund av smittan, påpekar han.

De ligger inne på grund av annat, men råkar också ha covid. Därför, menar han, blir statistiken lite missvisande.

Magnus Gisslén säger att vi naturligtvis måste följa restriktionerna.

– Men det är bra om man förstår varför och på vilket sätt dessa är till nytta för samhället. Annars finns en risk att folk slappnar av och inte följer rekommendationerna fullt ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hårdare deltagarregler, tidigare krogstängning och hemarbete. Det var några av restriktionerna som statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade på måndagen. Foto: Marko Säävälä / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer