Foto: SVT

Verksamhetschef varslas efter kränkande särbehandling

Publicerad

En verksamhetschef i Hjo kommun har varslats om avsked efter en utredning om kränkande särbehandling. Enligt uppgifter från flera medarbetare ska problemen pågått under flera år.

Den aktuella verksamhetschefen har varit arbetsbefriad sedan i mitten av december. Beslutet om varsel togs efter att kommunen fått information om att verksamhetschefen använt sig av kränkande särbehandling.

Men problemen med chefen var inte nytt, enligt ett pressmeddelande från kommunen. Enligt den kartläggning som följde visar det att problemen pågått under flera år: ”den samstämmiga bilden sträcker sig under ett flertal år och är inte på något sätt förenligt med kommunens värdegrund och ledarmodell,” står det i pressmeddelandet.

Fört samtal utan förbättring

Den oberoende kartläggning som kommunen gjort omfattade 21 medarbetare i förvaltningen. I kartläggningen framkommer också att man fört samtal med verksamhetschefen flera gånger när problemen uppdagats, men att det inte hjälpt.

Kartläggningen har visat att verksamhetschefen brustit i sitt ledarskap och flera personer som arbetat nära med chefen har upplevt situationer som kränkande.

I veckan tog kommunen beslut om att chefen ska varslas om avsked och en arbetsrättslig process är nu inledd.

SVT Nyheter Väst söker kommunchefen i Hjo, Lisbeth Göthberg, för en kommentar om beslutet att varsla den aktuella verksamhetschefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.