• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen Jerker Persson om läget på akuten vid Kungälvs sjukhus. Foto: SVT/Helena Josefsson

Verksamhetschefen vid Kungälvs sjukhus: ”Orolig varje dag för min personal och patienterna”

Publicerad

Patienter som blir kvar på akuten i både ett och två dygn. Upprepade vårdskador. Verksamhetschefen för akuten, Jerker Persson, säger nu till SVT Nyheter Väst att patientsäkerheten är i fara på sjukhuset i Kungälv.

Den höga belastningen på akutmottagningen i Kungälv är som störst i början av veckorna, enligt verksamhetschefen.

Från söndag kväll till tisdag kan patienter bli kvar under lång tid på akuten, i väntan på läkarbedömning eller provtagningar.

– Det är naturligtvis inte önskvärt. När belastningen är så hög och arbetsmiljön så dålig, då sätts patientsäkerheten i fara, säger Jerker Persson, chef för akutverksamheten vid Sjukhusen i väster, där Kungälv ingår.

Därför blir det fullt på akuten

Orsaken är enligt Jerker Persson att det saknas vårdplatser i slutenvården.

– Lösningarna ligger inte på akuten. Utan det handlar om att de patienter som behöver läggas in får en vårdplats så snart som möjligt.

Hör chefens förklaringar till situationen på akuten – i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.