Verkstadsföretag varslar ett 100-tal anställda

Publicerad

Drygt 100 anställda på verkstadsföretaget Componenta i Främmestad varslas om uppsägning, vilket TTELA var först att skriva om.

Varslet gäller anställda på företagets verkstad i Främmestad. Företagets vd i Främmestad vill dock inte uppge någon exakt siffra på hur många varslet berör.

– Hittills finns det inga siffror för hur många anställda meddelandet gäller, säger Hannu Suutari, vd för Componenta i Främmestad i ett mejlsvar.

Enligt facket ska dock varslet gälla 118 anställda. 100 i verkstaden och 18 på tjänstemannasidan.

Inget avtal med Volvo

Componenta jobbar med bearbetning och montering av delar inom den tunga fordonsindustrin. I dagsläget har man 199 anställda och 33 tillfälligt inhyrda arbetstagare.

Anders Bill, ombudsman på fackförbundet IF Metall i Västra Skaraborg, säger att det huvudsakliga anledningen är att Volvo inte längre kommer att använda Componenta som leverantör.

– Och Volvo står ju för lite drygt 60 procent av beläggningen. Då det kommer nog påverka rätt mycket. Det blir svårt att knyta upp andra kunder som motsvarar det, säger han.

Enligt Hannu Suutari kan företaget inte längre bedriva en affärsmodell där de ansvarar för hela försörjningskedjan till en kund. Och att de måste förändra verksamheten då deras största kunder som är lastbilstillverkare kräver det.

– Detta kommer att leda till en minskning av omsättningen, som vi förbereder oss för, skriver han.

Hoppas att färre får gå

Han bekräftar att leveranserna till företagets största kund kommer att upphöra i juni. Samtidigt framhåller han att man nu sitter i förhandlingar med sina andra större kunder.

– Förhoppningsvis kommer de att förstå att det bara kommer att förbättra vår förmåga att betjäna dem, skriver han.

Anders Bill hoppas och tror dock att det i slutändan ska bli färre än 118 anställda som förlorar jobbet. Nu inväntar fackförbunden företagets organisationsplaner för framtiden.

– Innan vi vet hur den nya organisationen ska se ut finns det inte mycket att förhandla om, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer