Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i till vertikalodlingen och hör odlaren Erik Lundgren berätta om varför han tror att sallad på höjden är framtiden. Foto: SVT

Vertikalodlade grönsaker i Tibro – energismart eller energibov?

Uppdaterad
Publicerad

Det satsas mångmiljonbelopp på vertikalodling och i Tibro ligger Sveriges största anläggning. Där produceras varje dag ett ton sallad som växer på höjden.

– Det går åt mycket mindre vatten och vi använder inga bekämpningsmedel, säger Magnus Agervald, vd på Ljusgårda.

Men samtidigt höjs kritiska röster om att den här typen av odling är en energibov.

Se hur det ser ut i Sveriges största vertikalodling i Tibro i videoklippet ovan.

Odling på höjden inomhus är miljövänligt och energismart, menar förespråkarna. Argumenten är bland annat att det går åt mindre vatten och att det inte behövs några bekämpningsmedel eftersom produktionen sker inomhus i en ren miljö. Ljusgårda går mot en produktion av 720 ton sallad per år. Sallad som säljs i vanliga livsmedelsbutiker.

Började som experiment i garage

För några år sedan var det ett experiment i ett garage. Nu huserar företaget i en 7000 kvadratmeter stor lokal och sysselsätter 90 personer.

Men kritikerna tycker att vertikalodling är en riktig energibov.

– Det drar väldigt mycket energi och ofta framställs det som ett alternativ för livsmedelsförsörjningen, vilket det inte är, säger Gunnar Rundgren.

Han är lantbrukare och var en av de tre grundarna till KRAV-märkningen och utsågs nyligen till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Enligt en ny studie vid Stockholms universitet har vertikalodling generellt högre energiförbrukning och högre växthusgasutsläpp än traditionell odling.

”Mindre koldioxidavtryck”

Tibroföretaget Ljusgårda menar att det stämmer för små vertikalodlingar men inte för stora. Enligt Ljusgårda utgör el mindre än än tio procent av deras kostnader.

– Vårt totala koldioxidavtryck är mindre än vanlig odling då salladen dessutom brukar transporteras långt, säger Magnus Agervald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.