Robert Gustavsson blir återigen Allan på vita duken. Iwar Wiklander spelar småtjuven Julius och Felix och Måns Herngren står för regin när ”101 åringen som smet från notan och försvann” spelas in. Foto: SVT

Veteranen tillbaka på bioduken

Publicerad

Nu är inspelningen i full gång med ”101 åringen som smet från notan och försvann”. Robert Gustafsson tar återigen på sig rollen – och sminket – för att bli sprängmedelsexperten Allan

– Det är som en förbrytare som blir gripen igen och åker in i fängelse, för tjugonde gången. Så slår man på den där knappen där det står ”Härda ut”.

Finns ingen bok

Sminket till trots väljer Robert Gustafsson att reprisera rollen som Allan Karlsson i uppföljaren till biosuccén från 2013, baserad på Jonas Jonassons bok med samma namn, ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Pratet om en uppföljare kom upp relativt omgående efter det att den första filmen haft premiär. Någon mer bok fanns inte, däremot överblivna minnen från den första och idéer.

Lever oansvarigt liv

Filmen handlar om Allan som hunnit fylla 101 och som lever ett oansvarigt liv på Bali tillsammans med småtjuven Julius, spelad av Iwar Wiklander.

– Vi är dåliga på att leva lyxigt. Nyrika människor är dåliga på att slösa på det där smakfulla sättet och bränner pengar oansvarigt, säger Robert Gustafsson.

– Så vi smiter från notan för att få behålla det lilla vi har kvar, fyller Iwar Wiklander i.

Det som följer därpå är gangsters, CIA och att Allan blir ägare av ett läskedrycksmärke.

Bröderna Herngren regisserar

Det är än en gång bröderna Felix och Måns Herngren som står för regin. Förutom höga förväntningar från filmpubliken är en utmaning att det handlar om just en uppföljare.

– Det svåra med sådana här fortsättningar är just att ha en lagom balansgång på överraskning och igenkänning. Folk vill nog gärna se lite flashbacks tillbaka i till Allans tidigare liv, men det kan ju inte vara samma tillbakablickar som i förra filmen, säger Måns Herngren.

– Alla projekt har sin svårighet i sig, ingenting är ju lätt när man ska göra en långfilm eller någonting över huvud taget egentligen. Sen är det klart att om den här får 30 000 besökare och åtta guldbaggar då kommer många bli besvikna, det tror jag, säger Felix Herngren.

Men en guldbagge?

– Nej, vi blir Oscarsnominerade istället för sånt där... så det tycker jag räcker.

Spelas in i Lilla Edet

De närmaste veckorna pågår filminspelning i området kring Trollhättan, främst i Lilla Edet. Därefter drar man så småningom vidare till både Ungern och Thailand.

Den vanligaste frågan som Robert Gustafsson får, nu när inspelningen är igång är om Allan kommer att dö.

– Det kanske han gör, det får vi se, säger han.

Men hur gammal tror du att Allan kan bli?

– När jag var liten var hundraåringar något som uppmärksammades, det var en stor grej. I dag är det ingenting. De är väl snart uppe i en halv miljon… Så 110 år borde väl vara rimligt i alla fall.

Hundraettåringen som smet från notan och försvann

Filmen är baserad på en idé av Jonas Jonasson, Hans Ingemansson, Felix Herngren och Måns Herngren.

Premiären är satt till juldagen 2016.

”Hundraåringen...” sågs av 2 miljoner biobesökare i Norden.

Den nominerades till en Oscar för bästa make-up och hår, utan att ha vunnit motsvarande pris på Guldbaggegalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.