Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Onödigt lidande och nödslakt kan bli följden av veterinärbrist i Svenljunga. Hör bönderna Lisa Hagelin och Bertil Hagström om hotet och deras förhoppningar från Jordbruksverket, i klippet. Foto: SVT

Veterinärbrist ett hot mot boskap i Svenljunga distrikt – kan leda till nödslakt

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet har det blivit svårare att få tag på veterinär på kvällar, nätter och helger i Svenljunga distrikt. Anledningen är att Jordbruksverket inte har lyckats upphandla någon jourveterinär. I värsta fall kan det leda till nödslakt av boskap, enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.

De senaste sju åren har en privat aktör varit jourveterinär i Svenljunga distrikt, men från och med årskiftet är det slut med det och Jordbruksverket, som är ansvariga, har inte hittat någon som är villig att ta över. Anledningen är brist på veterinärer.

– Det är riktigt dåligt för bönderna, djuren och lantbruket, säger Lisa Hagelin, ordförande i LRF, Svenljunga distrikt.

Risk för onödigt lidande

Bönderna vi talar med anser att de största riskerna är i samband kalvning och att då inte kunna få tag på en veterinär på jourtid kan få allvarliga konsekvenser.

– Det kan bli ett lidande för många djur som inte får vård i tid och i värsta fall blir det ju nödslakt, säger Lisa Hagelin.

Stora avstånd

Alternativet för bönderna nu är att ringa in jourveterinärer från Vårgårda, Jönköping eller Kungsbacka, vilket beroende på var man befinner sig i Svenljunga distrikt är mellan 8 och 15 mil bort.

– Har man tur så behöver man inte veterinär på jourtid, men risken finns ju alltid och då är det långt till Kungsbacka, säger Bertil Hagström, som har ett 40-tal kor.

Han och Lisa Hagelin, är medvetna om att det är veterinärbrist men tycker ändå att Jordbruksverkets framförhållning är för dålig.

– Det är ju ett bekymmer. Det är det, säger Bertil Hagström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.