Till vänster: chefveterinär Gustaf Svensson uppmanar att åka snabbt till akuten. Djuren på bilderna kommer från andra tillfällen. Foto: Cornelia Schmidt / TT

Veterinären varnar för ormbett

Uppdaterad
Publicerad

Desto varmare utetemperatur ju fler djur blir bitna av huggormar. I vissa fall kan ett ormbett sluta i dödlig utgång.

– Sök upp en veterinär för en bedömning så snart som möjligt, säger chefveterinären Gustaf Svensson.

De senaste dagarna har temperaturen legat strax under 30-graders strecket. Men det är inte alla som föredrar det, eftersom huggormarna slingrar sig fram – och husdjuren blir bitna, vilket P4 Göteborg även rapporterat om.

– Ormarna blir mer aktiva när det är varmt ute. De lägger sig och solar för att få upp kroppsvärmen. Ju varmare det blir, desto oftare kommer de fram, säger Gustaf Svensson, chefveterinär på Blå stjärnan.

Under en helg på sommaren brukar de komma in en handfull men djur, oftast hundar, med ormbett. Under den tiden vi befinner oss i nu, försommaren, brukar antalet djur sluta på en siffra upp mot 50 bitna husdjur vilket är en betydligt högre siffra än resterande delen av året.

– Under en försommar brukar det komma in mellan 40 och 50 djur. Även katter blir bitna av huggormar, men de är generellt lite mer försiktiga än hundar. Hunden är nyfiken av sig och sträcker ofta fram sin nos, säger han och fortsätter:

– Ormar är normalt sett skygga. De vill bli lämnade i fred och går man för nära så kommer de försvara sig.

Kan sätta sig på levern

Enligt Gustaf Svensson finns det två varianter som sker efter ett ormbett.

– På kort sikt kan det bli att hunden får en allergisk reaktion på bettet så de bllir svullna. Men det finns också en långsiktig effekt då kan det dyka upp problem först efter en vecka. Att giftet från bettet dyker upp på njuren eller levern så det påverkar de inre organen.

Hans rekommendation vid ett bett är att hålla djuret i stillhet och så fort som möjligt åka till veterinären.  I vissa fall kan tiden mellan att man upptäcker bettet till ett veterinärbesök vara livsavgörande.

– Sök upp en veterinär för en bedömning så snart som möjligt.

– Samtidigt så är det många hundar som är ute varje dag och inte blir bitna, det ska man komma ihåg. De är inte vanligt att ett ormbett leder till en dödlig utgång, men vid ett fåtal tillfällen händer det.

Hur märker man om sitt djur blir bitet?

– Om den är lös ute och plötsligt skriker till, kanske blir svullen och inte verkar vara så pigg som vanligt, då är det en stor sannolikhet att det kan vara ett ormbett. Förr i tiden rekommenderade vi att man gav kortison, men så är det inte längre. Djuret mår inte bättre av det, snarare kan det bli motsatt effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.